Kojić: Srbi su stradalnički narod, ali mnogi ne žele da čuju za to

Srna
Kojić: Srbi su stradalnički narod, ali mnogi ne žele da čuju za to

BANjALUKA - Srbi su narod koji je najviše stradao kroz istoriju na ovim prostorima, ali da se suočavaju sa međunarodnom nepravdom jer mnoge zemlje ne žele da čuju za njihove žrtve, rekao je predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Branimir Kojić.

Kojić je izjavio novinarima, prije početka promocije Atlasa zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata za 1993. godinu, da ovo djelo počinje opisom stradanja Srba u Podrinju, prije svega u Kravici i Skelanima.

“U razmaku od devet dana popaljena je kompletna srpska imovina, ubijani su civili, žene, starci”, rekao je Kojić.

On je podsjetio i da se 40 odsto prvog Atlasa odnosi na zločine nad Srbima u Podrinju.

“Rezolucija o navodnom genocidu u Srebrenici je nešto što će srpskom narodu teško pasti. Već su primijećene tenzije i stavili su nam neki teret genocidnog naroda, a to nismo. Srbi su stradalnički narod, ginuli smo samo zato što smo roda pravoslavnog i bili svoji na svome. Rezolucija je farsa i najveća podvala u istoriji čovječanstva”, istakao je Kojić.

U ovoj knjizi dokumentovani su jedni od najtežih zločina nad Srbima počinjeni 1993. godine, čime je nastavljen kontinuitet ubijanja srpskog stanovništva posebno u Kravici, Skelanima, Čajniču i Kazanima.

Akcenat je stavljen na žrtve i na to da se sva monstruoznost zločina nad Srbima vidi u tome što su zatirane cijele porodice, pa ovaj dokument služi i kao argument prilikom iznošenja dokaza i činjenica šta se zapravo dešavalo u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Promociji Atlasa zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata za 1993. godinu, u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predstavnici akademske zajednice i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana