Новац од ММФ-а и даље на чекању

Маријана Миљић
Новац од ММФ-а и даље на чекању

Бањалука - Међународни монетарни фонд (ММФ) још није донио одлуку о томе да ли су владе Српске и Федерације прекршиле аранжман са том институцијом повећањем плата и накнада борцима, због чега није ни познато када и да ли ће уопште доћи до одобравања нове транше кредита властима.

Шеф Мисије ММФ-а у БиХ Франциско Пароди рекао је да су потребни додатни технички разговори, као и разговори о политикама, како би та финансијска институција завршила анализу да ли је повећањем плата у РС и накнада борцима у ФБиХ прекршен аранжман са ММФ-ом.

- Ови разговори захтијевају нову мисију која још није заказана. Програм са БиХ је на снази до краја августа 2020. године. Међутим, нису предвиђени нови прегледи или дозначавања средстава све док не буде обављена нова рунда разговора и док се не договоре и испуне нови услови - рекао је “Гласу Српске” Пароди.

Нагласио је да је самим тим разматрање другог прегледа у оквиру проширеног аранжмана одгођено до даљег.

Извршни одбор ММФ-а требало је 2. јула да разматра одобрење нове транше кредита за БиХ у износу од 38 милиона евра, али је два дана раније сједница отказана. Тада је из ММФ-а поручено да им треба додатно вријеме да утврде да ли је одлукама власти да повећају плате у Српској и накнаде борцима у Федерацији прекршен проширени аранжман са том финансијском институцијом.

Из Владе Српске поручили су у више наврата да повећањем плата није прекршен аранжман са ММФ-ом. Такође, из Фискалног савјета РС, који као независно тијело оцјењује кредибилитет фискалне политике Српске, навели су да аранжман и преузете обавезе према ММФ-у нису угрожени потезима власти у РС.

Аранжман БиХ са ММФ-ом вриједан је 1,07 милијарди КМ и закључен је у септембру 2016. године. Од тада су исплаћене двије транше у износу од 153,78 милиона и 145 милиона марака.

Веће плате

У Фискалном савјету РС оцијенили су да је политика која води повећању плата у РС позитивна јер су тренутна примања на ниском нивоу.

- Пожељно би било да повећање плата буде и веће од планираног под условом да је то у складу са финансијским могућностима економије. Компаративна предност РС на међународном тржишту мора да буде високопродуктивна и добро образована радна снага, а не јефтин рад - казали су у Фискалном савјету РС.

Проширени аранжман са БиХ

* 1,07 милијарди - вриједност аранжмана

* 153,78 милиона - прва транша

* 145 милиона - друга транша

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана