Нова динамика на европском путу

Срна
Нова динамика на европском путу

Сарајево - Чланови Предсједништва БиХ разговарали су данас са делегацијом резидентних и нерезидентних амбасадора земаља ЕУ у БиХ о питањима значајним за европски пут земље.

Чланови Предсједништва изразили су задовољство усвајањем Изјаве о европској опредијељености и неопходним реформама БиХ, која садржи смјернице у складу са закључцима Савјета за спољне послове ЕУ, неопходне за даљи ток процеса интегрисања БиХ у ЕУ. 

Они су изразили увјерење да ће пут БиХ ка ЕУ кренути новом динамиком, те да је створен чврст оквир за ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању, саопштено је из Предсједништва БиХ. 

Чланови Предсједништва БиХ информисали су амбасадоре земаља ЕУ у БиХ о динамици формирања власти.

Они су исказали чврсто опредјељење да власти крену у провођење потребних реформи које треба преточити у план активности на свим нивоима власти, у складу са уставним надлежностима, те покренути економске и социјалне реформе. 

Предсједништво БиХ ће, у складу са својим надлежностима, а у координацији са осталим нивоима власти, радити на утврђивању квалитетног садржаја реформи и утврђивању временског плана за њихову реализацију, да би БиХ у најскорије вријеме била у прилици да поднесе захтјев за стицање статуса кандидата.

Амбасадор земаља ЕУ изразили су подршку БиХ на путу напретка ка ЕУ, као и улози Предсједништва БиХ у овом процесу. 

Они су нагласили да је то и потврђено посјетама високог представника ЕУ за спољну и безбједносну политику и потпредсједника Европске комисије Федерике Могерини БиХ. 

Амбасадори су изразили наду да ће Могеринијева на наредној сједници Савјета за спољне послове ЕУ дати позитивне препоруке за активирање Споразума о стабилизацији и придруживању. 

Од власти БиХ се очекује конкретан програм реформи, фокусиран на социјална и економска питања, а наглашен је и значај брзог завршетка процеса формирања власти на свим нивоима.           

Предсједништво БиХ је опредијељено да настави редовне састанке у овом формату ради боље координације активности у процесу европских интеграција, наводи се у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана