Никад више новца за буџете

Ж. Д.
Никад више новца за буџете

Сарајево - Приходи од индиректних пореза у девет мјесеци ове године износили су 5,226 милијарди марака и већи су за 362 милиона или 7,43 одсто у односу на исти период прошле године, када су износили 4,864 милијарде КМ.

Начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић казао је у петак представљајући деветомјесечне резултате да је ријеч о рекордним приходима. УИО прикупља новац од ПДВ-а, акциза, царина и двије врсте путарине.

- У девет мјесеци ове године вратили смо 935 милиона марака ПДВ-а свима који су испунили услове за поврат. Приходи који су отишли институцијама БиХ, ентитетима и Брчко дистрикту износили су 4,291 милијарду марака. У буџет институција БиХ распоређено је 560 милиона КМ, ФБиХ 2,390 милијарди, РС 1,218 милијарди, а Брчко дистрикт је добио 131 милион марака - казао је Ковачевић.

Истакао је да је забиљежен раст прихода од свих врста индиректних пореза.

- Од ПДВ-а је прикупљено 3,578 милијарди марака, што је раст од 8,27 одсто на годишњем нивоу. Други по висини су приходи од акциза, од којих је прикупљено 1,132 милијарде, уз раст акциза на увозне производе од око осам одсто, док су акцизе на домаће производе на нивоу прошлогодишњих. Прикупили смо 201 милион марака од царине и они су порасли за десет одсто. Приходи од путарина износили су 284 милиона марака и већи су за осам одсто у односу на исти период прошле године - рекао је Ковачевић.

Прошли мјесец био је са 637 милиона марака рекордни по приходима од када је основан УИО.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана