Незаконито траже копију личне карте

nezavisne.com
Незаконито траже копију личне карте

Бањалука, Сарајево - Уколико вам предузећа или институције, док нуде радна мјеста, у конкурсу траже да им доставите копију личне карте или увјерење о некажњавању, знајте да је ријеч о захтјеву за који немају упориште у закону.

Свјетски дан заштите података обиљежен је данас и у БиХ, а из Агенције за заштиту личних података у БиХ напомињу да јавни органи који врше обраду ових података, односно захтијевају од грађана да им их дају, за то морају имати ваљан правни основ, пишу Независне новине.

"У пракси су евидентни различити случајеви незаконите обраде личних података, али као најчешће можемо издвојити неосновано захтијевање документације од учесника на конкурсима, као што су захтијевање копије личне карте, те увјерења о некажњавању, али ту спада и обрада јединственог матичног броја, противправно давање личних података трећој страни и слично", навели су из те агенције.

Лични подаци су, појашњавају из Агенције, име и презиме, ЈМБ, адреса пребивалишта, односно боравишта или било који други податак на основу кога можемо препознати или утврдити о којем лицу се ради.

На питање које су казне предвиђене за оне који крше права грађана, у смислу да им незаконито узимају личне податке, из Агенције за заштиту личних података у БиХ наводе да су новчане казне прописане у распону од 100 КМ до чак 100.000 КМ.

Алија Ремзо Бакшић, директор Асоцијације послодаваца БиХ, коментаришући конкурсе за посао у којим се тражи и документација попут увјерења о некажњавању и копија личне карте, каже  да не вјерује да је ријеч о хиру оних послодаваца који такве папире траже.

"Једноставно, ради се о непознавању прописа. Кад се закони не усвајају, онда послодавци практично не учествују у расправама. А, иначе и сам сам видио у много огласа да траже увјерење о некажњавању", признаје Бакшић.

Евентуалне жалбе по наведеном основу спадају и у домен рада Одјела за праћење политичких и грађанских права при Институцији омбудсмана за људска права БиХ. Ипак, како нам је потврђено, таквих жалби лани није било.

"Институција омбудсмана за људска права у БиХ током прошле године није запримила жалбе од стране грађана којима су прекршена права тиме што су им незаконито узети лични подаци", наводе у тој институцији.

Поводом 28. јануара, Свјетског дана заштите личних података, Петар Ковачевић, директор Агенције за заштиту личних података у БиХ, казао је да највећу пријетњу заштити ових података представљају лоша законска рјешења, непоштивање закона, лоше навике и праксе, те непостојање конкретне одговорности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана