Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, за Глас Српске: Протести параван за планиране сукобе

Ведрана Кулага
Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске, за Глас Српске: Протести параван за планиране сукобе

Република Српска може напредовати, али демонстрације и контрадемонстрације нису пут који води ка заштити њених националних интереса и бољем животу грађана.

Истакао је то у интервјуу за "Глас Српске" предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

- Умјесто тога тражимо више одговорности јер само Српска која је одговорна, боље организована и која има боље функционере и директоре може да штити националне интересе - рекао је Стевандић.

* ГЛАС: РС се несумњиво налази у изазовној политичкој и економској ситуацији. На који начин је могуће креирати адекватна рјешења?

СТЕВАНДИЋ: Могуће је искључиво увођењем критеријума професионалности и одговорности. Тиме ћемо ријешити и међусрпске напетости и међупартијске ратове јер имамо рат неуспјешних елита и од Владе РС и Савјета министара БиХ. Мој лични и партијски став гдје смо ближе Влади и предсједнику РС је искључиво вођење националне политике јер та политика у Савјету министара и другим органима БиХ не постоји. Када је ријеч о економском концепту имамо многе примједбе у РС и желимо да поправимо стање и то је могуће. Тог концепта нема код представника РС у Савјету министара, већ има позива на економски рат са Српском, јер шта је друго када блокирате средства за буџет, односно за плате, пензије и друге потребе. То није економска корист, већ деструкција. Увођењем поменутих критеријума имамо се чему надати. То прво треба да уведе Влада РС која има више од 500 директора који су углавном неуспјешни и сакривају се иза министара и предсједника Владе и Републике. Лоше раде, у кризи су им фирме и траже помоћ из Владе. Ту помоћ им не треба дати, већ заврнути славине и тражити одговорност и пронаћи боље људе. То је наш приједлог Влади РС.

* ГЛАС: Може ли РС рачунати да ће српски представници у институцијама БиХ заштити њене интересе?

СТЕВАНДИЋ: То су политичари који имају највећа примања у РС и БиХ. Најнелогичнија је ствар да они који имају ту врсту комодитета нису понудили никакав економски концепт нити обезбиједили нове инвестиције, већ праве демонстрације и то након што буду расписани избори. Дакле, имамо најаву демонстрација од људи који имају највеће плате, које износе око 8.000 марака, али и лош одговор из РС у виду контрадемонстрација од оних који имају 3.000 КМ, а зову да се сукобе људи који имају мало или ништа. То је потпуно погрешно и позивамо их да одустану, а народ да их бојкотује.

* ГЛАС: Може ли се очекивати да демонстрација, ипак, не буде?

СТЕВАНДИЋ: Очекујем да се покаже да су политичари много мање паметни од народа и да ће народ послушати наш апел, а то је бојкот протеста. То је бојкот сукоба. У суштини, то се зове протест, а планирају се сукоби. То нам не треба, већ пројекти и програми. Организовање протеста након што буду расписани избори не да је контрапродуктивно, него је у најмању руку сумњиво. Нећу да дођемо у позицију да се за неколико година сјећамо како нам је било лијепо 2016. године док нисмо почели да се сукобљавамо на протестима као што се сјећају грађани Либије или Македоније. Народ послије тих протеста и сукоба углавном живи лошије. Са привредног, политичког и безбједносног аспекта протести и контрапротести су велико подметање.

* ГЛАС: Колико је важно да кључне српске странке оставе по страни међусобне сукобе и сматрате ли да је могуће постићи минимум консензуса када су у питању витални интереси РС?

СТЕВАНДИЋ: Тај консензус је постигнут код предсједника РС када смо сви потписали изјаву која се тиче референдума о 9. јануару. Неки се више не држе те ријечи и референдум их више не интересује. Хоће да га банализују или га сматрају корисним за неку другу странку, а не њихову. То је проблем странчарења, који омета национални концепт. И у Влади РС тражимо више одговорности јер само Српска која је одговорна, боље организована и која има боље функционере и директоре може да штити националне интересе.

* ГЛАС: Очигледно је да приједлог закона о Уставном суду БиХ неће добити подршку у Парламенту БиХ. Које потезе РС треба да повуче с обзиром  на то да је рок за његово усвајање истекао?

СТЕВАНДИЋ: Треба да покажемо да смо људи који држе до ријечи и онога што смо договорили и у чему се слажемо. Ако се тога не држимо, неко са правом може да буде називан издајником. Приједлог који су усагласили представници РС у ФБиХ никада неће добити подршку и увијек ће бити оборен. Тамо могу да добити подршку само приједлози да се међусобно свађамо, дијелимо и сукобљавамо, да се организују протести и контрапротести, да једни друге прегласавамо у Парламенту и Савјету министара БиХ и да имамо супротстављене српске блокове. Зато није подржан ни приједлог закона о Уставном суду БиХ.

Избори

* ГЛАС: Каква је стратегија Уједињене Српске за локалне изборе и да ли ћете наступити самостално или ћете подржати неки од два политичка блока у РС?

СТЕВАНДИЋ: Нећемо подржати ниједан политички блок и наступићемо самостално. Имаћемо своје листе и нећемо правити коалиције, а што се тиче кандидата за градоначелнике тамо гдје не будемо имали кандидата на основу анкетирања грађана ћемо подржати кандидата, а не политичку партију или блок. Нашу подршку могу очекивати сви људи који су часни, добри и за које народ мисли да могу да поправе квалитет живота у тој општини.

* ГЛАС: Да ли ћете Ви поново у трку за градоначелника Бањалуке?

СТЕВАНДИЋ: Пошто то није моја приватна ствар о томе ће одлучити страначки органи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана