Нема укидања установа на које се троше милиони

Дарко Момић
Нема укидања установа на које се троше милиони

Бањалука/Сарајево - Упркос громогласним најавама функционера Савеза за промјене да ће по доласку на власт укинути непотребне институције, агенције и установе на нивоу БиХ, послије скоро четири године њихове владавине то питање није стављено ни на дневни ред заједничких органа, те наравно ниједна од институција није укинута.

Српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић врло брзо након преузимања те функције у новембру 2014. године јавно је поручио да “у БиХ имамо државне институције које постоје годинама, а које до сада нису ништа урадиле”.

- Једна од таквих је, примјера ради, Комисија за концесије БиХ, која постоји 12 година и у којој ради пуно људи, а која још није дала ниједну концесију. Мој став је да је потребно смањити јавни сектор, али за то мора постојати одлучност врха - поручио је тада Иванић.

Међутим, не само да та одлучност није показана за скоро пуне четири године Иванићеве владавине, већ ни он, ни било ко други из Савеза за промјене више није уопште постављао питање сврсисходности постојања било које институције на нивоу БиХ, па ни Комисије за концесије. Годишњи буџет ове комисије је око милион марака, њено сједиште је у Бањалуци и поред седам чланова у комисији ради још десетак људи, а на плате буде потрошено више од три четвртине укупног буџета.

Поред Комисије за концесије било је говора и о укидању Агенције за поштански саобраћај БиХ, којом руководи вијеће од три члана и чији је годишњи буџет око 600.000 КМ. На сајту агенције је наведено да она “обавља регулаторне активности у области поштанског саобраћаја и дјелује у интересу БиХ”, иако није јасно шта је у ствари њен посао, пошто је надзор у области поштанског саобраћаја у надлежности ентитета.

Нико више не спомиње ни укидање Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ или Агенције за акредитацију високошколских установа, иако је образовање у искључивој надлежности ентитета и кантона.

Посланик НДП-а у Парламенту БиХ Момчило Новаковић каже да је могло и требало да буде покренута иницијатива за укидање појединих институција на нивоу БиХ, али истиче да она готово сигурно не би дала резултат.

  • Да би била укинута било која заједничка институција потребна је сагласност и Републике Српске и ФБиХ. Сигурно је да би се сви представници РС лако договорили о томе, али није реално да ће из ФБиХ дати сагласност за укидање било које институције са суфиксом БиХ, без обзира на то што је њено постојање потпуно несврсисходно, попут рецимо те Комисије за концесије БиХ. Политичке партије из ФБиХ не желе да анимирају своју јавност и објасне зашто неке институције само узалуд троше паре зато што губе политичке поене чим помену укидање било чега на нивоу БиХ, а у корак с њима иду и представници међународне заједнице код којих такође не постоји воља за укидање било чега на нивоу БиХ - каже Новаковић.

Нови чланови

Умјесто укидања Комисије за концесије БиХ, које су најављивали из СзП-а, Савјет министара је на 143. сједници, одржаној 23. маја, усагласио приједлог за именовање нових чланова ове комисије и упутио га Парламенту БиХ. За чланове из РС су предложени Миломир Амовић, Зоран Ђерић и Менсур Шехагић, из ФБиХ Мирсад Џаферовић, Анто Матић и Драган Миловић, а из Брчко дистрикта Аднан Адиловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана