Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС за Глас Српске: Оснивањем парламента саграђен темељ Српској

Дарко Гавриловић
Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС за Глас Српске: Оснивањем парламента саграђен темељ Српској

Оснивање Скупштине српског народа у БиХ, касније Народне скупштине РС, био је први историјски корак у оснивању Српске, рекао је предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић поводом 25 година оснивања највише законодавне институције у РС.

* ГЛАС: Скупштина српског народа у БиХ основана је 24. октобра 1991. године након што су Хрвати и муслимани у парламенту донијели Декларацију о независности прегласавајући српске посланике. Како са ове временске дистанце гледате на тај датум и корак?

ЧУБРИЛОВИЋ: Била је то храбра, мудра и визионарска одлука 83 српска посланика иако изнуђена сталним маргинализовањем и прегласавањем српског народа у тадашњој СР БиХ. И што је најважније, оснивањем Народне скупштине постављени су темељи РС кроз организовање законодавне, а затим извршне и судске власти. Не треба заборавити да је Народна скупштина изабрала прво Предсједништво РС, донијела одлуку о формирању Војске РС, бирала 14 влада, донијела законе о оснивању медија, културних и образовних институција, Академије наука и умјетности и бројних агенција и управа и системска законска рјешења на којима је утемељена Српска.

* ГЛАС: Како из садашњег времена видите историјску одлуку Скупштине српског народа, која је 9. јануара 1992. донијела декларацију о проглашењу РС, а 28. фебруара и њен Устав и да ли су те одлуке биле пресудне за опстанак српског народа на овим просторима?

ЧУБРИЛОВИЋ: Одлуке Народне скупштине темељ су на којем до данас почива РС. Оснивањем парламента, који је донио конститутивна акта, Декларацију и Устав, Срби у БиХ су обезбиједили право на равноправност и уважавање ставова унутар БиХ, које је неколико година касније, након, нажалост, крвавог ратног периода, верификовано Дејтонским споразумом и признавањем РС као једног од два конститутивна ентитета која чине државну заједницу БиХ.

* ГЛАС: Можете ли повући паралелу између времена када је Скупштина српског народа најважније одлуке доносила реагујући на потезе првенствено бошњачког политичког врха предвођеног Алијом Изетбеговићем и данашњих важних одлука Народне скупштине, попут расписивања референдума, који је услиједио као реакција на оспоравање Дана Републике, које је покренуо његов син и кључни бошњачки политичар Бакир Изетбеговић?

ЧУБРИЛОВИЋ: Први сазив Народне скупштине суочавао се са многим крупним и преломним одлукама међу којима је било и неколико мировних планова - Кутиљеров, Венс-Овенов, Овен-Столтенбергов и План Контакт групе. Упоредо са тешким и историјским одлукама посланици су радили на доношењу системских закона без којих не би било ни институција, нити би РС могла да функционише у свим областима економског, друштвеног, културног и образовног живота. Сви послијератни сазиви Народне скупштине наставили су тај пут очувања и изградње РС и сви су имали историјске изазове и доносили тешке одлуке. Вјероватно је најтежа одлука овог сазива парламента она која се тиче Одлуке Уставног суда о 9. јануару, Дану Републике. Ми смо се формирањем Тима за припрему приједлога захтјева за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ борили да снагом правних аргумената одбранимо своје право да празнујемо рођендан РС. Међутим, против политичких одлука, као што је ова, тешко се борити правним средствима. И та борба се наставља кроз доношење новог закона о којем ће се ускоро изјаснити Народна скупштина.

* ГЛАС: Да ли је РС у вријеме када њена највиша законодавна институција слави 25 година постојања и уочи свог 25. рођендана довољно јака да одговори на све унутрашње и спољне пријетње по њен статус унутар БиХ?

ЧУБРИЛОВИЋ: Тешко је набројати све оно што су посланици Народне скупштине за ових четврт вијека учинили, али посве је јасно да је својим законодавним дјеловањем у ових 25 година, кроз доношење великог броја закона, прописа, буџета и других аката Народна скупштина изградила систем развоја и опстанка РС. На институцијама система почива снага сваке државне заједнице и пријетње које долазе споља не представљају проблем, ако је "кућа" стабилна. Народна скупштина, која је прошла кроз многе тешке изазове, показала је и доказала да је институција која стоји на чврстим темељима.

* ГЛАС: Како гледате на тренутну улогу Народне скупштине као једне од брана за очување и једног од стубова будућности РС?

ЧУБРИЛОВИЋ: Народна скупштина РС 25 година чува парламентаризам, што је њен основни задатак и сада и у будућности. У њој сједе изабрани представници народа који заступају интересе својих бирача без обзира на то из ког политичког блока долазе. Због тога је улога парламента суштинска у демократизацији друштва. Тај демократски капацитет парламента морамо да сачувамо и његујемо држећи се правила демократског и пристојног дијалога. Већина своју снагу треба да искаже тиме што ће мањини дозволити да изнесе свој став и да је саслуша, јер само тако се гради чврст и трајан систем који остаје и опстаје и са промјенама носилаца власти. То је наша обавеза и наш циљ, јер Српска је важнија од свих нас.

Из тешких тренутака излазили јачи

* ГЛАС: Стална борба за РС је заједнички именилац у протеклих четврт вијека у којем је Народна скупштина пролазила кроз турбулентне периоде. Који сматрате најтежим и најизазовнијим?

ЧУБРИЛОВИЋ: У ових 25 година било је много турбулентних дана. Подсјетићу на неке тешке тренутке као што је одлука тадашњег предсједника Републике Биљане Плавшић да распусти Народну скупштину, потом примјена одлуке о конститутивности народа 2000. године, промјена химне и грба РС и смјене предсједника Републике Николе Поплашена и предсједника Народне скупштине Драгана Калинића. Много тешких одлука и изазовних тренутака преживјела је РС па тако и Народна скупштина у којој су доношене многе тешке одлуке. Зато је немогуће издвојити било који тренутак као најтежи. Ипак, најважније је да смо из сваког тешког тренутка изашли јачи, одлучнији и истрајнији да сачувамо институције и положај РС у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана