Напад у Зворнику класични тероризам

Жељка Домазет
Напад у Зворнику класични тероризам

Сарајево - Институције БиХ морају да окарактеришу напад на полицијску станицу у Зворнику као тероризам и тај акт мора бити расвијетљен до краја и не смије да буде минимизиран, јединствен је став посланика из РС који су изнијели на јучерашњој сједници Представничког дома Парламента БиХ.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић презентовао је посланицима обједињен извјештај о нападу у Зворнику и акцији "Рубен" коју је након тог акта спровео МУП РС. Мектић је истакао да је Тужилаштво БиХ званично окарактерисало напад у Зворнику као терористички чин.

- Мора се расвијетлити ово терористичко дјело и утврдити ко га је и како припремао, да ли постоје организатори, подстрекачи, особе које су врбовале младића који је починио напад и да ли је неко финансирао ова кривична дјела - рекао је Мектић и додао да је најважнија ствар да признамо да у БиХ постоји проблем са тероризмом.

Говорећи о акцији "Рубен", Мектић је констатовао да је МУП спровео истрагу због основане сумње да у РС постоје групе и појединци који се доводе у везу са тероризмом.

- МУП је имао наредбу Специјалног тужилаштва РС и суда, а према извјештајима, ниједан од осумњичених није имао притужби на понашање полиције - истакао је Мектић.

Посланик СНСД-а Никола Шпирић истакао је да је требало разматрати само информацију о нападу у Зворнику.

- Не можемо везати терористички напад у Зворнику са акцијама МУП-а РС. Видим да правите представу око овога и ја нећу да учествујем у њој. Овакав приступ значи добродошлицу терористима у БиХ - казао је  Шпирић.

Након што поново није прихваћен захтјев СНСД-а да у дневни ред буде уврштен захтјев за смјену предсједавајућег Представничког дома Шефика Џаферовића, посланици СНСД-а су напустили сједницу.

Посланик СДА Шемсудин Мехмедовић казао је да се тероризам не може везати за један случај.

- Мислим да је Тужилаштво пало на испиту јер се није смјело десити да Нердин Ибрић буде препуштен сам себи. Није се смјело десити да свакодневно гледа починиоца убиства свог оца - казао је Мехмедовић бранећи починиоца терористичког напада тиме да му је у рату убијен отац.

Он је устврдио да су у акцији "Рубен" кршена људска права.

- Хапшени су ловци које лично познајем - казао је Мехмедовић и упитао да ли у свему има прстију Србије и великих сила које хоће да преселе Украјину у БиХ.

На његов иступ реаговао је посланик СДС-а Борислав Бојић који је позвао посланике да не минимизирају терористички напад.

- У БиХ се креће 3.000 терориста који су спремни у сваком тренутку да почине напад и немојте да то сводимо на ловачко друштво. Не смије се изједначавати тероризам ни са повратницима, то је неприхватљиво - казао је Бојић.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома из СДС-а Младен Босић истакао је да тероризам није само проблем Зворника и РС, већ БиХ.

- Нема потребе бјежати од тога да се чин у Зворнику окарактерише као тероризам. Бјежањем се покушава умањити тежина овог дјела. Погинуо је један човјек, али је могло много више - упозорио је Босић.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић изразио је незадовољство што у наслову информације Савјета министара БиХ напад у Зворнику није означен терористичким.

- Није било проблема да се каже да су напади у Бугојну или на Амбасаду САД у Сарајеву терористички акти и зашто то сада постаје проблем - истакао је Новаковић.

Садик Ахметовић из СДА је приговорио на назив акције "Рубен" тврдећи да то значи племе, али је за разлику од својих страначких колега нагласио да је напад у Зворнику терористички чин.

Бурна расправа вођена је и о дневном реду, а тензије је подигао посланик СДП-а Денис Бећировић затраживши да се расправља о нападу на новинара приликом привођења предсједника Бошњачког покрета за равноправност народа Сејфудина Токића у Бањалуци. Шпирић је рекао да се залаже за слободу медија али да треба осудити понашање Токића који је на дан када је била комеморација за 12 беба махао ратном заставом.

- Питам се како би прошли Срби да су на било ком углу у Сарајеву замахали заставом Војске РС - казао је Шпирић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана