На столу Шњеготин извјештај и референдум

nezavisne.com
На столу Шњеготин извјештај и референдум

Бањалука - Шефови клубова данас ће на сједници Колегијума Народне скупштине РС одредити датум и предложити дневни ред наредне редовне сједнице.

Што се тиче двије вруће теме - Консолидовани финансијски ревизорски извјештај о буџету РС и референдум о Суду и Тужилаштву БиХ, Радован Вишковић, предсједник Клуба СНСД-а, рекао је за "Независне" да би посебна сједница требало да буде одржана током одржавања редовне сједнице, и да би то могло бити у другој седмици засједања. Каже да се опозиција поставила некоректно.

"Ми смо им јасно рекли - нека нам кажу да желе референдум и ми ћемо га одржати кад год они то пожеле. Јасно смо рекли да нам треба консензус јер по садашњем закону на референдум треба да изађе више од 50 одсто људи и да, ако опозиција буде бојкотовала, референдум може пропасти", рекао је он.

Вишковић каже да је опозиција приликом избора Душка Шњеготе за главног ревизора тврдила да је он партијски човјек СНСД-а, а да га сада брани.

"Из интервјуа који је имао Франциско Пароди из ММФ-а више је него јасно да се ту праве разлике у методама, те да Влада није ништа сакрила нити украла. Може неко да воли или не воли ММФ, али напросто мора да прихвати чињеницу да они сигурно знају свој посао и да су чињенице - чињенице", сматра он.

Вукота Говедарица, лидер СДС-а и народни посланик, за "Независне", пак, тврди да Пароди није рекао пуну истину о стању буџета РС.

"Позивам Пародија да објави анализу коју је ММФ урадио па да се јавност увјери у тачне наводе и да то онда упоредимо с његовом изјавом. То би било јако добро и поштено", каже Говедарица.

Он тврди да власт покушава сакрити право стање у буџету и тиме што није на вријеме парламенту достављен Извјештај о извршењу буџета.

Предсједник ПДП-а и народни посланик Бранислав Бореновић каже да је ММФ дошао с намјером да пласира кредит и да је Пародијев задатак да испуни тај посао.

"А у том интервјуу је јасно речено да је методологија потпуно домаће питање. Ми у опозицији тврдимо да дефицит није 170, него стотине милиона марака", каже Бореновић за "Независне".

У опозицији кажу да ће их највише занимати став Недељка Чубриловића, предсједника Народне скупштине РС, о томе ко је позвао, како су истакли, наоружану полицију у парламент приликом одржавања прошле сједнице.

Говедарица и Бореновић потврдили су за "Независне" да ће заједно са Драганом Чавићем, предсједником НДП-а и народним послаником, присуствовати колегијуму и да ће погледати у очи Чубриловића и затражити објашњење о томе ко је позвао полицију.

Они, наиме, тврде да је Чубриловић прво потврдио да је позвао полицију, али да је у писменом одговору опозицији прије неколико дана то негирао.

"Чубриловић ће морати да нам објасни своје различите ставове по том питању. Наравно, све то није могло проћи без министра Драгана Лукача, имајући у виду да је наредни дан изашао с тешким политичким квалификацијама о наводним револуцијама", рекао је Говедарица.

Бореновић је рекао да ће опозиција тражити заштиту дигнитета парламента, за који тврди да је пољуљан Чубриловићевим позивом полиције.

Подсјећамо да су опозициони посланици физички блокирали рад посљедње сједнице Скупштине, те да је њен наставак био у малој сали, уз присуство 52 народна посланика.

Из Народне скупштине РС су нам рекли да ће Чубриловић данас након колегијума одговорити на сва питања у вези с тим.

Портал Српска.инфо јуче је објавио да је у посједу дописа у којем је Марко Аћић, генерални секретар Скупштине, упутио позив полицији из којег је видљиво да није било позива да у парламент уђу с оружјем у циљу одржавања реда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана