На Фејсбуку организују масовно разбијање радара

Глас Српске
На Фејсбуку организују масовно разбијање радара

Сарајево - Друштвене мреже у Босни и Херцеговини све се чешће злоупотребљавају. Уз говоре мржње, пријетње, позивање на протесте, организовање којекаквих сумњивих окупљања, посљедњих дана на Фејсбуку се појавила група која позива на уништавање радара у Федерацији БиХ.

Група је основана у Жепчу, а у кратком времену добила је мноштво чланова из цијеле БиХ. Тако се наводи како се догађај под називом "Масовно разбијање радара" планира организовати 28. фебруара у 11 сати, наводи "Вечерњи лист".

Будући да је група јавна, врло брзо по објави догађаја и датума његовог "одржавања” бројни грађани изразили су своје мишљење о радарима у ФБиХ. Већина њих сматра како имамо превише радара те да они нису постављени на одговарајућим мјестима.

"Разумијем и подржавам контролу брзине радарима у насељеним мјестима, тамо гдје је појачана фреквенција пјешака, посебице у близини школа, али никако не могу схватити смисао ограничења брзине промета м/в и радарску контролу на мјестима која су 'пустопољина' у касним вечерњим сатима или ноћним, као, примјерице, радар у близини Петровца, на цести код ЕП станице, гдје је ограничење 50 км/х, или радаре на прилазима Бихаћу, на узвишењу изнад Кључа итд. Крајина је крцата бесмисленим радарима и бесмисленим ограничењима брзина", коментарисао је један од чланова групе.

Други сматрају да се често радари постављају само ради пуњења прорачунских рупа. Има и оних који у радарима виде спас већег броја живота, посебно дјеце.

Из Министарстава унутрашњих послова наводе да је циљ постављања радара и повећаног броја радарских контрола смањење броја погинулих особа на саобраћајницама.

Подсјетимо, на подручју Федерације Босне и Херцеговине у првих осам мјесеци прошле године евидентирано је више од 18.000 саобраћајних несрећа у којима је погинуло 120 особа, а готово 4.500 је повријеђено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана