Мутабџија: У БиХ и данас живи Kочићевски дух

Срна
Мутабџија: У БиХ и данас живи Kочићевски дух

Бањалука - У Бањалуци је вечерас одржана свечана академија "Молитва слободе" у оквиру 49. Кочићевог збора.

Потпредсједник Организационог одбора ове манифестација Горан Мутабџија изјавио је да је Петар Кочић био је борац за правду и достојанство српског народа, на којег се у БиХ, окупираној од Аустро-Угарске, гледало као на најсмјелијег подстрекача српског народног поноса и проповједника друштвене правде.

"У данашњој БиХ нема Кочића, али је остао да живи кочићевски дух - поносан, пркосан, бунтован и праведно искључив у вјечитој борби за свој народ, језик и писмо", рекао је Мутабџија на свечаној академији.

Он је подсјетио да је прије 110 година објављено Кочићево најзначајније дјело "Јазавац пред судом" у којем је овај писац створио једног од најпознатијих ликова српске књижевности – лукавог, проницљивог и духовитог Давида Штрпца.

"Давид Штрбац представља симбиозу Кочићевог књижевног и политичког рада. Он је стварни лик Кочићевог, али и савременог доба, и можемо да га препознамо у нашој вјековној борби за правду", нагласио је Мутабџија, који је и министар просвјете и културе Српске.

Он је подсјетио да је Одбор академика Српске академије наука и умјетности 1993. године уврстио Петра Кочића међу 100 најзначајнијих Срба.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је да је Петар Кочић велики патриота, књижевник, бранилац права и слобода, те да као такав заслужује да се помиње његово дјело.

"Он је знао шта је право и правда, али није признавао параграфско право, окупаторско, јер је то било нешто што је било супротно бићу наших људи. Када говори о аустроугарској власти оштар је као мач, а када говори о људима из Крајине и Змијању, његов говор је мек и прилагођен души овог народа", рекао је Кузмановић.

Он је истакао да је данашња ситуација у БиХ скоро иста као и прије 100 година, јер је тада БиХ била под протекторатом Аустро-Угарске, а данас међународне заједнице.

"Тада су биле стране судије, а и сада нам суде стране судије. Тада је био владар, цар, а данас је високи представник. Треба нам и данас више Кочића да се боре за право и правду", закључио је Кузмановић.

На свечаној академији наступили су књижевници из Српске, Србије, Словеније, Македоније, Румуније и Црне Горе, затим глумци представе "Солунци говоре", као и оперски солиста Миљана Брезичанин, која је отпјевала народну пјесму "Маријо, дели бела кумбријо".

Централна свечаност 49. Кочићевог збора биће одржана сутра у Стричићима када ће бити служен парастос Петру Кочићу, затим положени вијенци на споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, те уручене књижевне награде, али и надметања у народним спортовима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана