Младима тешко објаснити да Јасеновац није био само радни логор

ATV
Младима тешко објаснити да Јасеновац није био само радни логор

Млађим генерацијама је тешко објаснити да Јасеновац није био само радни логор, већ стратиште стотина хиљада људи. Прича то Кустос Спомен подручја Доња Градина Дејан Мотл. Управо зато је, каже важно да се изгради нови Меморијални центар, који би жртве сачувао од заборава.

“Према процјенама, само овдје у Доњој Градини убијено је више од половине јасеновачких логораша, око 366 000 убијених људи. Оно што недостаје је нешто што би они визуелно могли да перципирају и кроз сталну добру изложбу која би показала догађаје у Јасеновцу, која би дала лице жртви”, каже Мотл.

Да ће се изградњом новог комплекса онемогућити оспоравање злочина над Србима, Јервејима и Ромима нада се и директор Спомен подручја Доња Градина. 

“Ми сматрамо да ће изградњом читавог комплекса Доња Градина постати регионални центар за истраживање злочина над недужним цивилима за вриејме постојања НДХ”, каже Тања Тулековић, директор Спомен-подручја Доња Градина.

Тачна локација и садржај меморијалног центра још нису утврђени. На самом ушћу ријеке ријеке Уне у Саву налази се и природни споменик усташког злочина, топола ужаса. 

Један од најстрашнијих доказа логора Јасеновац и Доње Градине јесте и сасушено дрво у селу Доња Градина, под којим су логораши свирепо мучени, убијани, а обављане су и кољачке сеансе.

Мјештани добро знају шта се дешавало у Доњој Градини. Невенко Вукић прича да изградњу меморијалног центра нарочито очекују породице жртава. 

“Она је позната и у Европи и у свијету, ту су мучени и убијани људи од фашиста и то би за мјештане значило пуно. Ми желимо да се то што прије изгради, да буде онако како треба, да жртве не пате и да буду мирне и спокојне”, каже Невенко Вукић, из Доње Градине.

Многи посјетиоци знали су рећи да се у Доњој Градини тишина најјаче чује. Меморијални центар требало би да пошаље поруку да тако нешто не смије да се понови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана