Мирослав Лајчак: Прошло је вријеме блокада реформи

nezavisne.com
Мирослав Лајчак: Прошло је вријеме блокада реформи

У протекле четири године бх. политичари су се бавили формирањем, реформирањем, деформирањем... Али мислим да су сада сви свјесни да је народ постао нестрпљив, рекао је Мирослав Лајчак, министар спољних послова Словачке и бивши високи представник у БиХ.

Он је изразио оптимизам да се неће поновити период из протеклог мандата, када су све реформе стајале због свађа домаћих политичара.

"Сви вјерују да би овог пута формирање власти могло да буде много брже. Овај пут нисам осјетио да било ко иде на неко вјештачко продужавање тог процеса. Осјетио сам и да су сви поздравили иницијативу ЕУ и добро је схватили. И мислим да су свјесни своје одговорности", рекао је Лајчак у интервјуу за Независне новине.

НН:  Много се говори о британско-њемачкој иницијативи. Да ли је сада, након састанка министара спољних послова ЕУ у понедјељак, та иницијатива став цијеле ЕУ или још само те двије земље?

ЛАЈЧАК:  То је сада у потпуности став ЕУ, договорили смо се на дискусији коју смо имали у понедјељак да то сви прихватимо. Штавише, Фредерика Могерини је рекла да то није нова иницијатива јер су са сличном филозофијом раније изашле Словенија и Хрватска, које су...

НН:  Да, управо је због тога настао можда мали неспоразум. Госпођа Могерини је споменула хрватску и словеначку иницијативу, па се појавило питање да ли...

ЛАЈЧАК: Она је само рекла да су те иницијативе мишљење које иде у истом правцу - да се олакша пут БиХ ка ЕУ. То не значи да се одустаје од неких услова или да се умањује процес. Иде се само да се промијени редослијед корака и да је ЕУ спремна одмах да реагује прво преко добијања кандидатског статуса, а онда кроз отварање преговора.

НН:  По мом мишљењу, питање свих питања је да ли ће домаћи лидери да сарађују. Да ли ова иницијатива на неки начин почива на њиховој доброј вољи да крену да је спроводе?

ЛАЈЧАК: Зато се очекује да они званично потпишу да се слажу с том иницијативом и да ће на њој радити. Мислим да је добар тајминг да је иницијатива дошла у овој фази кад се формирају институције власти након избора. И добро би било да се власти брзо формирају и да иницијатива буде обавеза нових власти.

НН: Било је пуно позитивних реакција на иницијативу, али и двије резерве. Прва се односи на то да је иницијатива превише уопштена, да није детаљна ни довољно конкретна.

ЛАЈЧАК: У овој фази није ни потребно да има детаљизација. У овој фази је битно да је ЕУ пружила руку, а ово јесте пружена рука. А треба да знате да то није случај са сваком земљом у вашем сусједству. Сада је потребно да БиХ иницијативу званично прихвати и да онда кренемо у њену реализацију.

НН:  Дакле, ви не видите проблем у томе што је она уопштена, што нема пуно детаља?

ЛАЈЧАК: Не. Зна се шта су услови. Тачно се зна на шта се БиХ обавезала на свом европском путу. Није то ништа непознато.

НН:  Друга примједба је да су бх. лидери и досад свашта обећавали, и раније је било иницијатива са сличним оптимизмом, али на крају - ништа. Шта је овај пут другачије?

ЛАЈЧАК: Их, шта је другачије... Другачија је наша нада да ће нове институције бити озбиљније и да ће се више бавити очекивањима грађана, а мање саме собом! ЕУ је стварно показала да мисли озбиљно и да нема никакве сумње да жели да се БиХ приближи чланству.

НН:  Када видим дјеловање међународне заједнице у БиХ у протеклих 20 година, чини ми се да се увијек форсирало лидере, покушавало се наћи кооперативне лидере или смијенити лидере који нису кооперативни. Увијек се ишло одозго према доље. Није ли исправније радити одоздо према горе, градити институције...

ЛАЈЧАК: Институције морате ви да градите! Ми желимо да створимо мотивацију. Ја сам јавно пренио поруку да очекујемо да без одлагања направе институције које ће радити свој посао одговорно. Знате, ваши су избори - ви сте гласали, лидери су ваши које сте ви изабрали. Коначно, ваша је одговорност.

НН: Знате, у свим земљама бивше Југославије, од Словеније до Македоније, видим сличне проблеме - јаке лидере, а слабе институције. Чини ми се да су у посткомунистичком раздобљу код свих нас институције биле некако у запећку...

ЛАЈЧАК: Институције јачају током процеса. То је и наше словачко искуство. Није случајно да је један од главних услова ЕУ интеграција јачање административних капацитета. То значи јачање институција, да су спремне да раде свој посао. Али то није тренутно проблем. Битно је да је на крају процеса земља спремна, а не на почетку. Битно је да БиХ уђе у тај процес и вјерујте ми ја то лично доживљавам. Видите шта се десило за четири године у вашем окружењу? А шта се овдје десило? Ништа.

НН:  ЕУ стоји иза британско-њемачке иницијативе. Да ли су ту још неке земље, ван ЕУ?

ЛАЈЧАК: Америка је подржала иницијативу.

НН:  Моје питање се можда мало више односило на Русију. Протеклих дана имали смо сумње или питања у вези с руском улогом у БиХ након сједнице Савјета безбједности УН-а кад Русија није гласала за продужење Мисије ЕУФОР-а. То су неки доживјели као први корак блокаде европских интеграција...

ЛАЈЧАК: Русија је много пута званично и незванично рекла да подржава европски пут западног Балкана и да она ту нема проблем. Она једино има неке дилеме у вези с НАТО-ом. И то се није промијенило.

НН:  Сами сте чули, вјероватно, и у њемачким медијима да ће сад Русија због Украјине да наводно прави проблеме на западном Балкану...

ЛАЈЧАК: Спекулација је увијек било. Прије двије недјеље био сам домаћин скупа министара спољних послова Вишеградске групе и западног Балкана и то је била тема и ниједан од партнера из региона није рекао да Русија жели било шта да кочи. Мислим да је ово питање стратешки ријешено.

НН:  Да ли су састанци које сте имали сада у БиХ показали неку нову енергију? Ви одлично познајете нашу земљу. Видите ли нешто ново?

ЛАЈЧАК: За мене 75 одсто програма је било да слушам, а 25 одсто да пренесем поруке које су јавности добро познате. Није било ништа тајно, нема теорија завјере. ЕУ се бави БиХ, то је показала у понедјељак. Ово је осјетљиво вријеме кад се формирају институције. Јако добро познајем своје саговорнике и ситуацију и мислим да могу да осјетим гдје се налазимо и шта можемо да очекујемо.

НН:  Осјетили сте позитивну енергију?

ЛАЈЧАК: Осјетио сам код свих мојих партнера, а имао сам десетак састанака, да сви вјерују и мисле да би овог пута формирање власти могло да буде много брже. Овај пут нисам осјетио да било ко иде на неко вјештачко продужавање тог процеса. Осјетио сам и да су сви поздравили иницијативу ЕУ и добро је схватили. И мислим да су свјесни своје одговорности.

НН:  Прије избора је било пуно непознаница да ли ће ЕУ уопште признати нове лидере с обзиром на то да су изабрани по дискриминишућем закону...

ЛАЈЧАК:  Било је неких индивидуалних гласова, али није било става ЕУ да се не прихвати. Наравно, питање "Сејдић и Финци" остаје као и досад.

НН:  За застој протекле четири године сами смо највише криви. Али има ли нешто да је и ЕУ могла можда другачије да направи?

ЛАЈЧАК: Не видим да је ЕУ ишта могла другачије да направи. ЕУ је изашла са својом стратегијом, која је била позитивна, и БиХ су постављени само они услови који су важили и за друге. Тада сам био у Бриселу и бавио сам се БиХ. Сад смо урадили још један искорак не у смислу квалитета него процеса.

НН:  Баш зато сам раније и питао оно у вези с нашим лидерима. Ишли су они у Брисел, ви сте долазили овамо, било је пуно оптимизма и на крају није било резултата.

ЛАЈЧАК: Протекле четири године је била потпуна блокада. Сви су се бавили само комбинаториком у власти - формирањем, реформирањем, деформирањем... Али мислим да су сада сви свјесни тога да је народ постао нестрпљив. И то политичари схватају.

Александар Вучић реализује обећања

НН:  Када смо задњи пут радили интервју и причали о Александру Вучићу рекли сте да је испунио све што је обећао. То је било у јануару. Мислите ли и сада исто?

ЛАЈЧАК: Да, мислим. Ушао је из фазе обећања у фазу реализације, која је тешка. Али он наставља у том смјеру и својим ријечима и својим дјелима. Ја желим да изразим наду да грађани Србије схватају да је то што Вучић ради добро за њих. То није лако, посебно на почетку, али увјерен сам да ће на крају дати резултате које грађани очекују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана