Министри угрозили хиљаде радних мјеста

Марина Чигоја
Министри угрозили хиљаде радних мјеста

Бањалука - Привредници и пољопривредници су осудили блокаду за којом су посегли министри из СДП-а у Савјету министара БиХ и затражили да што прије буду усвојене одлуке које омогућавају олакшице за индустрију и помоћ ратарима у обнови сточног фонда.

Истакли су да ће у супротном бити доведен у питање опстанак фирми и фарми и великог броја радних мјеста.

Савјет министара БиХ није у четвртак донио одлуку о привременој суспензији и смањењу царинских стопа при увозу робе из области обућарске, металске, хемијске и прехрамбене индустрије јер су министри СДП-а били против тога. Тиме би до краја 2015. године била продужена одлука којом је омогућено да царине приликом увоза репроматеријала буду и до пет пута ниже. Тиме би директно била обезбијеђена подршка за фирме у којима је запослено готово 30.000 радника.

Удружење текстила, коже и обуће при Привредној комори РС сматра да је однос Савјета министара БиХ према привреди неприхватљив и неодговоран и да њихове одлуке директно угрожавају радна мјеста.

- Привредна комора захтијева да Савјет министара до краја године усвоји ову одлуку, јер ће у супротном опстанак ових фирми, великог броја радних мјеста и већ уговорени послови бити доведени у питање - истакли су у Привредној комори РС и додали да су о овом неодговорном поступку Савјета министара обавијестили Владу РС с циљем да се све надлежне институције укључе да би проблем што прије био ријешен.

Технички директор бањалучке Фабрике обуће "Бема" Маринко Умичевић рекао је да је шокиран одлуком Савјета министара.

- Та одлука за "Бему" значи сигурно 250 радника мање. Она се тиче нас јер не можемо покренути домаћу производњу, али се тиче и наших иностраних партнера, који плаћају ђонове пет пута скупље него у својој држави и већ су најавили да ће ићи да раде у Хрватску. Највећи проблем биће код увоза ђонова, за које ће царина сада поново бити 15 одсто, док је у ЕУ три одсто - казао је Умичевић и додао да је ово је још један доказ да у БиХ нема економског живота те да оваква држава не треба никоме, осим онима који сједе у Савјету министара.

Незадовољство због непродужавања одлуке исказала је и Спољнотрговинска комора БиХ, јер је ова олакшица имала веома позитиван учинак за домаће произвођаче.

- Фирме из БиХ које су користиле повластице из ове одлуке већ су у своје планове за наредни период предвидјеле погодности, јер је најављено њено продужавање и за 2015. годину и на бази њих закључиле уговоре. Неусвајање одлуке их доводи у ситуацију да откажу уговоре или да послују са губитком - истакли су у Спољнотрговинској комори БиХ.

Министри СДП-а били су и против одлуке о бенефицираној набавци јуница за приплод, чији је циљ обнова сточног фонда уништеног у мајским поплавама.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара РС Владимир Усорац каже да су министри СДП-а на протеклим изборима прошли онако како су и радили.

- Сва срећа они одлазе и неће више одлучивати о овако битним питањима. Министри из СДП-а очигледно желе да и ми користимо илегалне прелазе и да увозимо робу илегално, као што то раде њихови ментори, којима су они омогућили да увозе иако не испуњавају услове - казао је Усорац.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић рекао је да су поједини министри својевољно, без неких даљих објашњења, блокирали процесе који су више него значајни за пољопривредни сектор у БиХ.

Министарство

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ изразило је наду да ће у Савјету министара у наредним данима бити исказано довољно одговорности и политичке воље за организовање телефонске сједнице, на којој би одлука о суспензији царинских стопа била усвојена.

- Жалимо што је неодговорност појединих министара према пословној заједници довела до неусвајања ове одлуке - саопштено је у петак из Министарства спољне трговине и економских односа, из којег су демантовали наводе министра одбране Зекеријаха Осмића да је гласао против, јер је та тачка на дневни ред уврштена као допунска, истичући да је то била редовна тачка дневног реда, који је објављен седам дана прије сједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана