Министри на сједници посегли за преваром

Жељка Домазет
Министри на сједници посегли за преваром

Сарајево - Савјет министара БиХ усвојио је јуче измјене Закона о обавјештајно-безбједносној агенцији (ОБА) БиХ које је предложило Министарство безбједности, док је приједлог Министарства правде за измјене Закона о кривичном поступку скинут са дневног реда.

"Глас Српске" сазнаје да је до оваквог расплета дошло на превару на коју су насјели министри из хрватског народа.

- Договор је био да у пакету буду разматране измјене оба закона. Сви су гласали да предложене измјене Закона о ОБА буду уврштене у дневни ред, а потом су измјене Закона о Кривичном поступку скинуте са дневног реда. Сви су остали у чуду када су видјели да је изигран договор - рекао је саговорник "Гласа" из Савјета министара.

Измјене ова два закона су већ дуже вријеме камен спотицања између министара безбједности Драгана Мектића из СДС-а и правде Јосипа Грубеше из ХДЗ-а БиХ. Министарство правде предлаже да посебне мјере праћења и прислушкивања особа осумњичених за тероризам и друга тешка кривична дјела могу трајати двије године са могућношћу продужења на још двије, док Министарство безбједности сматра да то треба да траје четири године с могућношћу продужења на још четири,

Измјене закона је још у јуну прошле године наложио Уставни суд БиХ на основу апелације предсједавајуће Представничког дома Парламента БиХ Борјане Кришто из ХДЗ-а БиХ. Суд је наложио да буде онемогућено неограничено прислушкивање и право да судија без образложења може продужавати за прислушкивање.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша каже да су измјене Закона о кривичном поступку скинуте са дневног реда јер су против били министри из СДА.

- Нисам имао прилику да чујем аргументе за тај потез. Стојим иза радне групе која је радила на измјенама закона и сматрам да су добре - истакао је Грубеша.

Додаје да су он и Мектић након сједнице требало да нађу компромис у вези са дужином трајања посебних истражних радњи.

-  Изнио сам аргументацију и тражио да се о њој Савјет министара изјасни, али ми није удовољено. Гласали су само о Мектићевом приједлогу и он је прошао прегласавањем министара из хрватског народа - појаснио је Грубеша и додао да свој приједлог није повукао и да је све и даље на Савјету министара и предсједавајућем Денису Звиздићу из СДА.

Мектић каже да су усвојене измјене које су се односиле на примјену одлуке Уставног суда БиХ.

- У складу са препорукама из одлуке суда смо уградили примједбе и оне иду у парламентарну процедуру. Тим измјенама је дефинисано да се тражи наредба за посебне истражне радње и прву наредбу суд одобрава на 60 дана. Послије сваких 30 дана мора обнављати и образлагати захтјев за даље трајање те мјере с тим да то може трајати најдуже 48 мјесеци, а у посебним случајевима може се продужити за још 48 мјесеци - рекао је Мектић и додао да ни Хрватска, Белгија, Холандија, Велика Британија и још неке земље немају коначног ограничења у посебним истражним радњама и да га чуди зашто је то проблем у БиХ.

Говорећи о Закону о кривичном поступку, Мектић је устврдио да постоји разлика између мишљења експерата и радне групе која је радила на измјенама тог закона.

- Постоје резерве Високог судског и тужилачког савјета, Суда и Тужилаштва БиХ да се ушло у ингеренције у вези са ограничавањем надлежности Суда БиХ и изван одлуке Уставног суда јер је проширен опсег измјена. Укинута је одредба да у Тужилаштву БиХ о битним стварима не одлучује колегијум тужилаца него главни тужилац - казао је Мектић и додао да мишљења треба усагласити.

На посљедице неусвајања или парцијалног усвајања измјена закона недавно су упозориле амбасаде САД, Велике Британије, Њемачке, Француске, Италије, Холандије и Шпаније, које су истакле да се тиме доводи у питање борба против криминала и нарушава безбједност.

Посљедице

Одлуком Уставног суда БиХ одређено је да Парламент БиХ најкасније за шест мјесеци усклади оспорене одредбе са Уставом БиХ и Европском конвенцијом за заштиту људских права, а тај је рок истекао почетком године.

Сједница Уставног суда БиХ заказана је за 22. март, а Јосип Грубеша каже да се не зна да ли ће тада донијети одлуку о брисању спорних чланова.

- БиХ се налази у ситуацији несигурности и нека нам је Бог на помоћи - рекао је Грубеша.

Драган Мектић такође наглашава да ће, ако суд постојеће одредбе закона стави ван снаге наступити велики проблеми.

- Биће доведене у питање стотине истрага и пресуде које су засноване на тим посебним радњама - истакао је Мектић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана