Милорад Додик за Глас Српске: Изетбеговић спремио план за политичку елиминацију Срба

Жељка Домазет фото: А.Ћавић
Милорад Додик за Глас Српске: Изетбеговић спремио план за политичку елиминацију Срба

Политички представници Бошњака упорно покушавају да обезвриједе и омаловаже интересе других народа у БиХ. То су перманентно радили Хрватима. Овог пута то желе да учине са Србима.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" предсједник РС и лидер СНСД-а Милорад Додик.

- Бошњаци овога пута покушавају да буду "црвени крст" за опозицију у РС дајући им одређене привилегије, а заузврат су добили обећања СДС-а, ПДП-а и НДП-а да ће се понашати у складу са том бошњачком политиком уколико буду у власти - рекао је Додик.

* ГЛАС: У РС је формирана скупштинска већина коју чине 44 посланика предвођена коалицијом СНСД-ДНС-СП. Може ли због такве ситуације доћи до дестабилизације РС с обзиром на то да се и даље тврди да је већина тијесна?

ДОДИК: РС једино има дестабилизовану опозицију. Српска је стабилна и то је показало засједање Народне скупштине. Опозиција прави привид нереда у РС. Оно што су показали је њихова озлојеђеност, немогућност и неспособност да прихвате пораз и реалност избора. Свако ко је рационалан и поред силне галаме, медијске хајке и уплитања странаца може да потврди да је у Народној скупштини већина остала стабилна. Како неко може да вјерује да је већина са 44 посланика нестабилна када је очувана под снажним притиском са различитих страна. Ми смо разувјерили многе који тврде да је РС нестабилна, да је скупштинска већина лабава, а биће прилике да ојачамо структуру подршке у Народној скупштини у наредном времену. Што се тиче опозиције, довољно су рекли сами о себи, све је виђено. Посланици СДС-а, НДП-а и ПДП-а су од десет часова засједања Народне скупштине сами говорили више од шест часова у настојању да народу згаде политику, омаловаже Скупштину, направе застој и блокаду. Снага РС и јесте у томе што ни фамозни пробосански оријентисани опозиционари нису успјели да блокирају избор скупштинског руководства. Показало се да Српска има снагу и јачину. Онај ко то не види је у још једној заблуди.

* ГЛАС: Почели сте консултације са парламентарним странкама о избору мандатара за састав нове Владе, али се већ првог дана нису појавили представници СДС-а, ПДП-а, НДП-а и СРС РС. Како то коментаришете?

ДОДИК: Озбиљна државотворна политичка партија, а СДС је овим потезом показао да то није, не би сигурно одбила разговор на институционалном нивоу. Мржња према нама и мени лично, коју испољавају Младен Босић, Огњен Тадић и још неки појединци из СДС-а, превазилази могућност да рационално вуку потезе, доносе рационалне одлуке и рационално се понашају. Поступајући на тај начин и шаљући образложење које треба да њих самозадовољи у причи како у РС и њеним институцијама влада политичка корупција коју су они измислили, а сада тврде да је то чињеница, у суштини говори о томе да се ради о недозрелим политичарима или политичарима у покушају који никада и нису били озбиљна политичка понуда у РС. То нису разумјели многи, али је народ разумио и на изборима није дао да они прођу. Одбијање позива је прилика да се види на који начин СДС спроводи своју пробосанску политику. Прво што је у ТВ дуелу рекао Огњен Тадић јесте да је забринут за БиХ, а РС није ни поменуо. Сада смо видјели да су поданици Бакира Изетбеговића, који полаже вијенац на споменик Титових партизана, а отац му је био у Ханџар дивизији, која је клала и убијала Србе. Они су слијепи. Радо разговарају и сједе са Бакиром Изетбеговићем, а Милорад Додик им је неприхватљив зато што их је побиједио на изборима. Остали су недорасли времену у коме се налазе.

* ГЛАС: Да ли је договорена подјела ресора у Влади и коме ће шта припасти поред познате чињенице да ће премијер бити из СНСД-а?

ДОДИК: Појединачне позиције нису најважније. Марко Павић, Петар Ђокић и ја смо се на неколико састанака усагласили да су важне политике, а да ћемо за та мјеста тражити људе који могу да спроводе те политике. Вријеме је веома тешко и изазовно и захтијева одлучне и способне људе. Зато ћемо се бавити избором људи на бази утврђених политика, а значајан број тих политика изнио сам у обраћању Народној скупштини.

* ГЛАС: Након што је у РС формирана скупштинска већина Бакир Изетбеговић је поручио да не одустаје од споразума са Савезом за промјене, док је Драган Човић за опцију да исте странке чине власт и у ентитетима и на нивоу БиХ. Какав расплет очекујете и шта ће се догодити ако превагне Изетбеговићев став?

ДОДИК: Политички представници Бошњака упорно покушавају да обезвриједе и омаловаже интересе других народа у БиХ. То су перманентно радили Хрватима настојећи у протекле четири године да елиминишу јединог легитимног лидера Хрвата Драгана Човића и да направе варијанту за БиХ која се показала потпуно безуспјешном. Овог пута то желе да учине са Србима. Покушавају да буду "црвени крст" за опозицију у РС дајући им одређене привилегије, а заузврат су добили обећања СДС-а, ПДП-а и НДП-а да ће се понашати у складу са том бошњачком политиком уколико буду у власти. Уколико буду истрајавали на томе, то ће изазвати много проблема у БиХ. Ако се десе неки процеси у БиХ, они ће бити у функцији онога што бошњачки политички естаблишмент мисли да треба да има, а то није у интересу РС и наравно да ће бити огромних проблема. Мјесто за доношење одлука је РС и њена Народна скупштина. Оно што смо чинили је и по признању самог Бакира Изетбеговића било веома успјешно и успјели смо сачувати субјективитет РС. Наша политика ће и даље бити снажна и јака РС, а БиХ онолико колико је написано у Уставу и ништа више. Реално гледано, у овом мандатном периоду треба очекивати да БиХ дође до статуса кандидата за чланство у ЕУ и то је оно што можемо сматрати добрим развојем и кретањем. То, међутим, не значи да се то може урадити како је предвиђено сарајевским споразумом СДА и Савеза за промјене да се једнократно војна имовина књижи на органе БиХ, а да остала имовина чека. Немогуће је на тај начин фаворизовати БиХ у којој би остао OHR. Морамо и војну и државну имовину да ријешимо на исти начин. Тиме ће се створити претпоставке и услови за укидање OHR-а. То је наша доминантна политика и њу не кријемо. У сваком случају, много је различитих политика између Бањалуке и Сарајева из искључивих разлога што Сарајево жели да европски пут искористи као пут јачања централних функција. Наравно да се то неће десити и да им је узалудан посао. Ми разумијемо да Бакир Изетбеговић води политику реваншизма према РС и њеним институцијама, али он мора схватити да ћемо ми у складу са нашом институционалном снагом апсолутно и примарно заступати интерес РС и о томе ће морати водити рачуна.

* ГЛАС: Да ли сте послије јединог састанка до сада разговарали са Бакиром Изетбеговићем?

ДОДИК: Нисам.

* ГЛАС: А са Драганом Човићем?

ДОДИК: Да, наравно. У неколико наврата.

* ГЛАС: Да ли планирате иницирати састанак странака посвећен формирању власти на нивоу БиХ?

ДОДИК: Наравно. Са Драганом Човићем ћу се веома брзо чути. Раније смо разговарали и договорили се да сачекамо формирање власти у РС, а након тога ћемо се састати и договорити.

 

Комплетан интервју можете прочитати у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана