Мигранти у приколицама траже пут до ЕУ

Ведрана Кулага
Мигранти у приколицама траже пут до ЕУ

Бањалука - Мигранти из земаља Блиског истока и оних захваћених ратом све чешће успијевају да илегално пређу границу и уђу у БиХ, што задаје нове главобоље надлежним службама.

Посљедњи такав случај забиљежен је у суботу у Гламочанима код Лакташа гдје је ухапшено пет миграната, а пронађени су у камиону који је превозио робу из Турске за једно бањалучко предузеће. Мигранте су открили радници, а у Полицијској управи Бањалука су навели да је ријеч о држављанима Авганистана и Пакистана старости од 16 до 37 година.

Пронађена лица предата су Служби за послове са странцима БиХ, а директор те службе Слободан Ујић каже да су илегални мигранти у протеклом периоду проналажени и у Мостару, Зеници, Тузли, Сарајеву, Бихаћу, Приједору.

- Покушавамо да утврдимо идентитет лица која су пронађена у близини Бањалуке, како су прешла границу, одакле су кренула, јер БиХ користе као транзитно подручје. Стављени су под надзор гдје ћемо покушати доћи до тих информација. Донесена је мјера о протјеривању из БиХ и они ће, када процедуре буду завршене, бити враћени у земљу поријекла или у земљу из које су ушли у БиХ - рекао је Ујић.

Гранична полиција БиХ и остале службе имале су у посљедње вријеме пуне руке посла због све бројнијих миграната. Један од примјера забиљежен је крајем прошле године када је седам миграната пронађено скривено у близини Приједора у девастираној и напуштеној кући, а провјерама је утврђено да је ријеч о држављанима Ирана и Авганистана.

Један Брчак је крајем прошле године у једној улици у дистрикту пронашао четири мигранта из Авганистана и једног из Пакистана и својим аутомобилом их превезао до полицијске станице.

Занимљив случај је био је лани у Зеници. Службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ су приликом прегледа камиона у Царинској испостави открили мигранте при прегледу пошиљке машинских тепиха.

Нису се прославили ни мигранти који су платили 900 евра за превоз из Црне Горе, али су на превару умјесто у Мостару искрцани у Кифином Селу код Невесиња.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић упозорио је да проблем миграната постаје озбиљан за БиХ. Дио миграната је, каже, остао "заглављен" у Србији, односно између Србије и Грчке и полако "цуре" из тог круга. Мектић је нагласио да је отворена нова илегална рута из Грчке, преко Албаније, Црне Горе, БиХ, док мањи крак иде према Хрватској.

Стотине приведених

Гранична полиција БиХ је прошле године у покушају или након илегалног преласка границе открила 735 држављана земаља високог миграцијског ризика, док их је у 2016. откривено мање од стотину. Тај тренд је настављен и ове године, што потврђује чињеница да је од Нове године до краја јануара откривено више од 100 држављана земаља високог миграцијског ризика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана