Мигранти хрле ка ЕУ, граничари јачају контроле

Свјетлана Шурлан
Мигранти хрле ка ЕУ, граничари јачају контроле

Бањалука - Због повећаног броја илегалних миграната који из Србије покушавају да уђу у БиХ, на подручје Зворника упућен је већи број граничних полицајаца са специјалистичком опремом за надзор границе.

Портпарол Граничне полиције БиХ Санела Дујковић напомиње да је иста мјера примијењена и у источној Херцеговини гдје је од јуна 2017. године био притисак илегалних миграната који су из Албаније, преко Црне Горе покушавали да уђу у БиХ.

- У јануару и фебруару ове године повећан је број покушаја уласка из Србије на подручје Зворника и сада су службеници преусмјерени да помажу на том подручју. Илегални мигранти због физичког присуства граничне полиције на линији разграничења одустају од покушаја преласка државне границе из Србије у БиХ - рекла је Дујковићева.

Директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић напомиње да је око 500 људи од почетка године покушало да уђе или је ушло у БиХ.

- Гранична полиција одбила је улазак више од 100 лица, а ми смо успјели да вратимо њих 162. Путем реадмисије држављане Ирана, Индије, Пакистана, Авганистана, Сирије, Алжира, Либије и Марока смо враћали у Србију и Црну Гору. Одбили смо пријем девет лица из Сирије, Марока, Туниса и Либије и у земље поријекла вратили смо 28 држављана Турске, Казахстана, Камеруна и Јордана - казао је Ујић. Додао је да се око 80 лица налази у Имиграционом центру, а нешто више од 80 је затражило азил иако настављају пут према ЕУ.

- Од евидентираних око 500 миграната, у БиХ тренутно борави око 200. Они БиХ користе као транзитно подручје јер су им чланови породица већ у земљама ЕУ - рекао је Ујић.

Додао је да Служба за послове са странцима дјелује појачано у дијелу уз ријеку Дрину као и Гранична полиција, као и на територији око Бихаћа због реадмисије са Хрватском.

Додао је да су капацитети за смјештај у БиХ скоро попуњени и ако се прилив миграната настави, биће неопходно проширење капацитета, како смјештајних, тако и кадровских.

Пријава

Слободан Ујић наглашава да је сваки грађанин дужан да пријави надлежним органима ако примијети илегалне мигранте.

- Имамо 16 центара Службе за послове са странцима који дјелују од Требиња до Бихаћа. Могу јавити њима, нама у сједишту или првој полицијској станици - навео је Ујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана