Месић: Шта хоће Београд? Јединствену БиХ или Додика?

Танјуг
Месић: Шта хоће Београд? Јединствену БиХ или Додика?

Зеница - Некадашњи предсjедник Хрватске Стипе Месић рекао је да би Србија требало да се изјасни да ли подржава цjеловиту БиХ, или Милорада Додика "који растура БиХ".

Бивши високи функционер хрватске државе, који је на листи СДП-а неуспjешно покушао да се врати у политику пошто му је бивша власт укинула кабинет, се противи и оснивању трећег (хрватског) ентитета.

Месић, који је био посљедњи предсједавајући Предсједништва СФРЈ, професорима и студентима Правног факултета Универзитета у Зеници говорио је о теми "БиХ јуче, данас и сутра" и истакао да Босна и Херцеговина нема алтернативу приступању Европској унији, преноси "Слободна Европа".

При томе, како је рекао, на том путу БиХ мора да испуни и предвиђене услове.

"Босна и Херцеговина мора да нађе своје мјесто у Европи, а политичке елите БиХ морају и саме да предузимају све да се створе стандарди, да се остваре услови да би се ушло у ЕУ, а то значи онда и фокусирати се на уставне промене, да би БиХ функционисала као цјеловита држава, не као унитарна, јасно, ни као поцијепана, него као цјеловита држава", поручио је Месић.

Према његовим ријечима, БиХ иде према ЕУ и питање је само брзине којом ће тај процес ићи.

Месић тврди да Дејтон јесте зауставио крвопролиће, али да није довољно учинио на функционисању државе БиХ, па се сада појављује ентитет Република Српска, који одудара од процеса за улазак у ЕУ, а кључ у тој причи је, по Месићу, у званичном Београду.

"Политички врх Београда даје изјаве да је за јединствену и цјеловиту Босну и Херцеговину. Дакле, Србија се залаже за ту политику, али, кажу, у свему подржавају Републику Српску, односно (предсједника РС) Милорада Додика, који не признаје БиХ. Сада ја себи постављам логично питање: за шта се залаже Београд? Да ли за цјеловиту БиХ или за онога који разбија БиХ? И када се Београд изјасни, уз међународну асистенцију, ја очекујем да ће онда брже доћи рјешења и у вези са Републиком Српском", казао је Месић.

Он тврди да све што се у БиХ догађа не зависи од њеног становништва и од политичке елите БиХ, већ и од међународне заједнице, али додаје како је она сада фокусирана на ратна подручја и тражење тамо прихватљивих решења.

"Али то не значи да треба због тога мировати. Треба стварати атмосферу да је мјесто Босне и Херцеговине у Европи, да БиХ нема некакве друге могућности осим прикључења Европској унији. А то одговара онда и свим сусједима БиХ", рекао је Месић.

Он указује да није у ситуацији да оцијењује потезе политичког врха БиХ, али тврди да Хрватима не одговара трећи ентитет.

"Ја сматрам да би погубно било за Хрвате кад би добили трећи ентитет, јер очигледно да нико од оних који предлажу трећи ентитет не помишља да се Посавина врати у тај трећи ентитет, него се више ради о томе да се подјели Федерација. А ви знате, ако се дијели држава, то може само да изазове нове сукобе, нове ратове који никоме нису потребни", нагласио је Месић.

Из питања студената Месић је закључио како види да млади прихватају политику приближавања и уласка БиХ у ЕУ и отварања граница према својим сусједима, преноси "Слободна Европа".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана