Мектић: Дорадити стратегију превенције и борбе против тероризма

Срна
Мектић: Дорадити стратегију превенције и борбе против тероризма

Сарајево - Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је данас да недавни терористички напади у Европи и начин њиховог извршења упућују на то да треба дорадити и допунити стратегију БиХ у превенцији и борби против тероризма.

"Врло брзо ћу формирати радну групу и дати неке сугестије у вези са информацијама о новим начинима терористичких пријетњи, које треба да уградимо у нашу стратегију", рекао је Мектић новинарима у Сарајеву.


Према његовим ријечима, у БиХ се у континуитету чини све да се покрију изазови који могу да буду евентуална терористичка пријетња БиХ.

"Ништа не препуштамо случају. Чинимо у овом моменту све да превентивно дјелујемо. Појачали смо степен надзора над свим лицима која се на било који начин могу довести у везу са насилним радикализмом и тероризмом у БиХ. Имали смо у посљедња два-три мјесеца одређени број активности којима смо пресијецали неке радње које могу имати везу са тероризмом", каже Мектић.

Он наглашава да је сваки дан праћено на стотине комуникација разних лица која се могу довести у везу са било каквим екстремизмом и тероризмом.

Говорећи о браћи Амиру и Емиру Хоџићу, које је Њемачка депортовала у БиХ због сумње да планирају терористичке нападе, Мектић је рекао да су они ухваћени у комуникацији са лицима која се доводе у везу са насилним екстремизмом и тероризмом.

Он је најавио да ће врло брзо отићи у Њемачку, гдје ће са домаћинима разговарати о сарадњи у области борбе против тероризма.

Говорећи о пожарима у БиХ, Мектић сматра да су они попримили размјере катастрофе.

"Власти у БиХ не воде рачуна о оваквој врсти пријетње. Гори пола БиХ, а нико се нигдје не оглашава. Све се свело на 50-ак напртњача и људе којима непосредно пријети опасност од пожара", рекао је Мектић.

Он сматра да је БиХ у овој години претрпјела толико штете од пожара да би за толико новца могао да буде оспособљен ефикасан систем заштите.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана