Марш “Бесмртног пука” у Бањалуци

Срна
Марш “Бесмртног пука” у Бањалуци

Бањалука - Формирањем колоне марша “Бесмртног пука” на Тргу Крајине у Бањалуци почела је централна манифестација поводом обиљежавања 9. маја - Дана побједе над фашизмом.

Колона је кренула према Тргу палих бораца НОР-а гдје је предвиђено полагање вијенаца на споменик жртвама фашизма, обраћање званичника и умјетнички програм.

У колони су и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Српске Недељко Чубриловић, делегација Владе Републике Српске, амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов, а учесници носе слике својих предака, учесника Другог свјетског рата, заставе ратних јединица и транспаренте са пригодним порукама ради подсјећања на војнике и цивиле из НОР-а који су дали животе у борби против фашизма.

Марш “Бесмртног пука”, који се одржава у више од 500 градова свијета, у Бањалуци је организован трећи пут.

Дан побједе над фашизмом обиљежава се као сјећање на 9. мај 1945. године када је нацистичка Њемачка потписала капитулацију у Другом свјетском рату.

Други свјетски рат био је у историји човјечанства најмасовнији и по броју људских жртава најстравичнији сукоб у којем је погинуло око 60 милиона људи.

Српски народ на простору бивше Југославије дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма.

Совјетски Савез дао је највећу жртву и допринос у сламању фашизма са 22 до 26 милиона људи, док је бивша Југославија, која је тада и кроз историју била на страни савезника, имала највеће губитке који се, према државној комисији бивше СФРЈ, процјењују на 1,7 милиона људи.

Организатор обиљежавања је Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана