Мајкић: Постојање изолованих вехабијских заједница у БиХ непобитна чињеница

Срна
Мајкић: Постојање изолованих вехабијских заједница у БиХ непобитна чињеница

Сарајево - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Душанка Мајкић изјавила је да је постојање изолованих вехабијских заједница у БиХ непобитна чињеница и да стога чуди изјава директора Федералне управе полиције Драгана Лукача да у БиХ не постоје мјеста која су изван контроле, као ни кампови и регрутни центри за терористе.

"Знамо да је Горња Маоча код Брчког највећа вехабијска заједница чији су становници сљедбеници ултраконзервативног тумачења ислама. Ту су и друге вехабијске заједнице у Горњој Дубници, Ошвама и Мачевићима код Маглаја, Грачаници код Живиница, Камењачи код Доњег Вакуфа, Биволицама код Сарајева и многе друге", рекла је Мајкићева Срни.

Према њеним ријечима, било би добро да полицијске структуре у Федерацији БиХ /ФБиХ/ знају тачно колико их је и шта се у њима догађа.

"БиХ је, након недавних терористичких напада, показала тоталну неспремност да се ухвати у коштац са тероризмом, као пошасти савременог доба. Вехабијски покрет у БиХ има политичку и финансијску подршку, зато и нема озбиљније истраге и санкционисања ових појава", истакла је Мајкићева, дугогодишњи члан и предсједавајући Комисије за одбрану и безбједност парламента БиХ

Она је подсјетила да је бивши директор Обавјештајно-безбједносне агенције Алмир Џуво једини који је прије пар година скренуо пажњу да вехабијски покрет у БиХ јача, регрутује све више младих људи и да се против њега све теже борити.

"Из тога нису извучене никакве поуке. Сустижу нас догађаји које безбједносне агенције у БиХ не могу ни предвидјети нити осујетити, попут напада на полицијске станице, амбасаде, припаднике Оружаних снага БиХ", рекла је Мајкићева.

Она је упитала како је могуће да се, уколико у БиХ не постоје мјеста изван контроле институција, у њима истичу заставе "Исламске државе".

Мајкићева каже да се у наведеним заједницама, које су изоловане и у које је строго контролисан приступ, паралелно одвија другачији живот, заклоњен од свих сувишних погледа, па и од погледа полиције.

"Како је онда могуће да грађани буду сигурни и повјерују у наведене тврдње директора Федералне управе полиције?", пита Мајкићева, наводећи да је недавно и посланик у Европском парламенту Тања Фајон изјавила да је упозната са чињеницом да у БиХ постоје вехабијске заједнице.

Напомињући да су Британци објавили информацију да се у БиХ врши прање новца с циљем финансирања тероризма, те да је БиХ на четвртом мјесту по броју бораца у "Исламској држави", Мајкићева је констатовала да су сада на потезу полицијске снаге у БиХ.

Међутим, истиче Мајкићева, безбједносне агенције и институције на нивоу БиХ у најновијим случајевима тероризма су показале апсолутну неспремност за борбу против тероризма, што је главни приоритет великог броја земаља.

Наводећи да су изјаве министра безбједности БиХ Драгана Мектића дате овим поводима биле немуште и неприпремљене, Мајкићева је додала да ни Савјет министара БиХ није изашао са конкретним закључцима у вези са најновијим терористичким нападима.

"При том је законодавна власт у БиХ била потпуно занемарена и искључена. Парламент у свакој демократској земљи има обавезу и одговорност да грађани знају у каквом безбједносном окружењу живе. Ово је нарочито важно када је у питању борба против тероризма. Међутим, политичке елите на власти на нивоу БиХ у цијелости су манифестовале недостатак стварне политичке воље да се земља ухвати у коштац са том пошасти", истакла је Мајкићева.

Она је додала да ниједна информација Министарства безбједности и безбједносних агенција о нападу на Оружане снаге БиХ није упућена надлежном радном тијелу - Заједничкој комисији за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ, нити парламенту.

"Представнички дом је на прошлој сједници расправљао о борби против тероризма на основу извјештаја из медија", подсјетила је Мајкићева, наводећи да парламентарци у одсуству министра безбједности нису имали коме да поставе кључна питања и добију одговоре о томе шта се намјерава предузети у сектору безбједности како би се у будућности онемогућили слични терористички догађаји.

Према њеним ријечима, занимљиво би било чути мишљење припадника Ударне групе за борбу против тероризма, који су требали бити у сталном засједању и шта се чини у вези са имплементацијом стратегије за борбу против тероризма.

"Оваквим понашањем и нечињењем БиХ је јасно показала да су шансе да се супротстави нараслом тероризму и исламском радикализму веома слабе. Нико никога не позива на одговорност. Сви ћуте. При том, полицијске агенције не траже нову или промјену постојеће законске регулативе да би се ствари мијењале набоље. Једино министар безбједности жали што нема више полицијских, оперативних надлежности, иако је јасно да би их добио једино отимањем од Републике Српске", закључила је Мајкићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана