Лука Петровић: Треба радити, онда човјек нема времена за негативне ствари

klix.ba
Лука Петровић: Треба радити, онда човјек нема времена за негативне ствари

Требиње: Нови градоначелник Требиња Лука Петровић, који је и генерални секретар СНСД-а, не даје често интервјуе, тако су нам казале требињске колеге, посебно се не сјећају да је разговарао за неки медији из Федерације.

Ипак, екипа портала klix.ba провела је с њим сат времена разговарајући о Требињу и Херцеговини. Оставили смо са стране високу политику, говорили о развоју, шансама, сарадњи са комшијама, искориштавању потенцијала.

"Требиње има важан геостратешки и политички положај у Босни и Херцеговини, ми се налазимо између Херцег Новог као дијела Црне Горе, између Дубровника дијела Хрватске, односно Европске уније и омеђени смо најјачим градом у Херцеговини, Мостаром. У овом окружењу, с позадином коју имамо у Билећи, Невесињу, Љубињу, Берковићима, Источном Мостару и Гацку, ми чинимо једну озбиљну регију с којом желимо да се наметнемо као такмац између ове четири тачке", каже нам градоначелник Петровић, наглашавајући да је то нови начин наступа према инвеститорима.

Требиње по њему треба искориштавати своје потенцијале, а то је прије свега туризам, међутим туризам нису хотели, ресторани, кафићи, туризам је садржај и у том смислу Требиње нуди комплекс Херцеговачка Грачаница гдје је сахрањен Јован Дучић, центар града с баштом Платани. једном од најљепших на Балкану, Стари град у који Требиње улаже значајна властита средства те кроз изградњу нових објеката као што су аљуа и дина парк које гради Родољуб Драшковић.

"Намјеравамо побољшати путну инфраструктуру и то главну обилазницу којом ћемо омогућити да се центар града претвори у пјешачку зону. Градње је у протеклих десет година рапидно порасла, што говори о порасту тражње за стамбеним објектима у Требињу, не само да људи желе становати, желе и посједовати некретнине за свој одмор. Оно што нас издваја из осталих средина је податак да имамо успјешну привреду, ту је и једини бранд из бивше Југославије који је остао на ногама Индустрија алата Требиње, која је у власништву Родољуба Драшковића и која 95 посто својих производа извози", прича нам Петровић.

Од индустрије до смиља



Индустрија алата запошљава око 600 радника, а други препознатљиви бранд је Swisslion, фабрика кондиторских производа и њихов чувени Еурокрем, сигурно најјачи бранд ових простора, поносан је градоначелник Требиња. Требиње још има текстилну индустрију у којој је прије рата радило 1.200 жена, сада их ради око 150 уз тенденцију раста тог броја на 300. Градоначелник још издваја успон виноградарства и винарства, постојање двадесетак винарија.

"У задњем времену и на овом простору имамо помаму за љековитим биљем, посебну узгојем смиља. Процијењује се да на овом крају има око 2000 љековитих биљака, од чега се мали број користи, а плантажно се узгаја уз поменуто смиље и лаванда. Имају и остварене већ и наредне фазе прераде, један од произвођача има производњу шампона које извози за њемачко тржиште. Важна нам је и производња меда и пчелињих производа, који је нешто скупљи у односу на окружење, али је сигурно квалитетнији, што је испитивано у Италији, а они нису вјеровали да постоји мед те квалитете", додаје градоначелник Требиња Лука Петровић.

Важан дио туристичке понуде краја истичу и гастрономију, месо се не увози, нуди се домаћа јањетина, телетина, сир, кајмак, сухо месо те цијели низ других домаћих производа који се пласирају гостима претежно из Дубровника.

Градоначелник Петровић морао је да дода и како су Хидроелектране на Требишњици и даље главни носилац развоја те да тренутно финансирају градњу затвореног олимпијског базена који је њихова обавеза због помјерања тока ријеке Требишњице. Базен би требао наредне године бити пуштен у функцију. Хидроелектране на Требишњици завршавају и пројекат Горњи хоризонти.

Некада је у Требињу био један хотел, данас их има дванеаст, прије је било око 150 кревета, данас их има 1.600 регистрованих.

"Кад смо дошли на власт прво смо направили инвестициону конференцију гдје смо прецизно представили шта Требиње има, шта нуди и какво Требиње желимо у будућности. Са Владом Републике Српске дефинисали смо пројекте које желимо да урадимо, посебно источна обилазницу и излаз према Мостару и Дубровнику, тако смо направили један незатворени прстен од 300 степени саобраћајнице, чиме се рјешавамо транспорта кроз град", прецизира Петровић главне инфраструктурне пројекте.

На конференцији су презентирани планови Новог Требиња, на просторима јужно према Дубровнику, зона од 550 хектара, још уз то Град Сунца од 80 хектара, што су резервисани простори за економске и туристичке садржаје.

"Сви ме питају која је погодност Требиња, један квадрат земље у Новом Требињу кошта до 5 еура, то нема нигдје, а обезбјеђена је инфраструктура. Друга погодност је да је бруто плата радника средњошколског 500 еура, чиме ми можемо конкурисати Хрватској и Словенији. Заинтересирани инвеститори јављају се са пројектима хотела, одмаралишта, голф терена, касина и у наредним мјесецима очекујемо конкретне потписе уговора", нада се градоначелник.

Лука Петровић не може не споменути улогу Родољуба Драшковића за нови развој Требиња, посебно јер тај човјек, како каже градоначелник, у Требињу производи, ништа не продаје ту, а вишак капитала оставља у Требињу. Градске власти му настоје олакшати пословање, све његове обавезе према граду усмјеравају на његове пројекте, као што су асфалтни путеви, системи воде или расвјета. Његови пројекти отварају нова радња мјеста и то власт поштује.

"Требиње као и друге наше локалне заједнице кубури с проблемима незапослености, међутим у посљедње вријеме нам недостаје радне снаге у одређеним областима. Недостаје грађевинаца, грађевинских и машинских инжињера, информатичара, као и туристичких дјелатника, а вјеровали или не недостаје нам и пољопривредних инжињера у нашим настојањима производње органске хране", наводи градоначелник.

Веза с Дубровником



Морали смо се дотаћи и односа са Дубровником који су увијек важна тема на овим просторима.

"Што се тиче грађана односи су добри, политика се и не петља нешто превише. Дубровчани у великом броју долазе овдје, а Требињци у мањем броју одлазе у Дубровник, међутим ово је повољнија клима за Дубровчане. Имају здраву и повољну храну и услужне дјелатности и то се види. Отиђите у неки бољи ресторан и питајте ко су им најчешћи гости. Што се тиче политике, нама није спорно да кад народ сарађује да ми дижемо неке тензије, ми немамо никаквих посебних потреба у виду политичких активизама, а већ имамо пројекте прекограничне сарадње на бази сарадње Херцег Нови – Дубровник – Требиње. Очито је да је у нашем случају народ бржи од политичара", каже нам Петровић.

Причали смо и о међурелигијским односима у Требињу, постојању Вијећа које ради без Католичке цркве, а за Требиње је важно да Међурелигијско вијеће на нивоу државе води владика Григорије. Касније смо дошли и на тему Мостара и сарадње ова два највећа херцеговачка града.

"Не смијемо заборавити чињеницу да је Мостар подијељен град, хтјели то ми признати или не, али мислим да постојање Срба у том граду дође као зачин свему. Зачин јер нас је мало у односу колико нас је некад било у Мостару, а и зачин јер то тако замирише да постоји неки нормалан суживот. Мишљења сам да је Мостар неке ствари своје подијељености искористио путем разних фондова, Федерације БиХ и Савјета министара БиХ. Требиње са Мостаром има контакт, долазио је у посјету градоначелник Љубо Бешлић, гдје смо имали врло отворене разговоре у којима нам је он понудио потпуну сарадњу његових тимова који успјешно раде на разним апликацијама и фондовима. Ми ћемо послати наш тим људи да видимо како Мостар успјешно реализује своје пројекте. Увијек смо имали пријатељске односе са Мостаром и то ћемо и даље његовати", каже нам Лука Петровић.

Петровић нам је на крају казао да је од свега најважније да се људи баве својим послом, да нешто раде, да сви производимо радну климу и такву свијест јер ако нема тога онда се бавимо сами собом или комшијом и онда нема напретка.

"Позивам све да се нађу у послу, нек му овај текст буде доколица навечер, много омладине не ради, многи државника или руководиоца локалне управе и министара не ради у том свјетлу, на свим нашим просторима. Мостар и Требиње, цијела Херцеговина може да направи више, нисмо искористили првенствено раднике администрације на начин да се више изађе у сусрет инвеститорима и угроженим категоријама. Само треба радити, тржишта имамо обезбјеђена", закључио је Лука Петровић, градоначелник Требиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана