Ловриновић: Преформулисати захтјев о питању војне имовине

Срна
Ловриновић: Преформулисати захтјев о питању војне имовине

Сарајево - Шеф Делегације парламента БиХ у Парламентарној скупштини НАТО-а Никола Ловриновић рекао је данас да је пут БиХ ка Акционом плану за чланство у НАТО-у /МАП/ у застоју зато што није ријешено укњижење војне имовине, те да би било добро да се размисли о преформулисању захтјева тако да се проблем имовине сукцесивно рјешавао након уласка БиХ у МАП.

Ловриновић је на састанку у Сарајеву са члановима Комитета за одбрану и безбједност и Подкомитета за одбрамбене способности и будућност безбједности Парламентарне скупштине НАТО-а рекао да се ставови о приступању БиХ тој алијанси разликују у Републици Српској и Федерацији БиХ, али да то не значи да се на њиховом приближавању не може радити, као и да су таква разилажења присутна и када је посриједи МАП, те постизање жељених високих стандарда.

Предсједавајући Заједничке комисије за одбрану и безбједност Сифет Поџић истакао је да је тренутак да се са партнерима из НАТО-а редефинише закључак о питању имовине и да се увидом у реалности на терену констатује да је процес укњижења војне имовине кренуо, те да ће се имплементацијом МАП-а доћи до жељеног циља.

Он је додао да би НАТО, активирањем МАП-а за БиХ, послао снажну поруку о досадашњим напорима земље, те чињеници да процес више не може стајати, саопштено је из Парламентарне скупштине БиХ.

На питање представника делегације НАТО, шта ова алијанса може учинити како би се БиХ примакла МАП-у и напредовала на том путу, замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић је затражио да НАТО остане привржена БиХ и њеном путу ка Алијанси јер је то, како је рекао, битан фактор безбједности и за земљу и за шири регион.

Он је подсјетио да је ријеч о испуњењу стратешког опредјељења БиХ које је беспоговорно прихваћено и утврђено као саставни дио успјешно спроведене реформе оружаних снага БиХ.

Чланови Комитета и Подкомитета НАТО-а разговарали су данас са члановима колегијума оба дома Парламентарне скупштине БиХ, затим са члановима Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, као и члановима Делегација Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини НАТО-а.

Циљ посјете је да се са кључним политичким актерима у БиХ разговара о актуелној политичкој и безбједносној ситуацији у земљи, затим да се сагледа стање у сектору одбране и безбједности БиХ, као и статус процеса европских и евроатлантских интеграција.

Чланови Комитета и Подкомитета настављају радну посјету БиХ низом сусрета са највишим званичницима Министарства одбране БиХ, Министарства безбједности, Заједничког штаба Оружаних снага, представницима академске заједнице и невладиног сектора као и командантима НАТО Штаба у Сарајеву и ЕУФОР-а за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана