Лагумџија поздравио формирање фонда за западни Балкан

Агенције
Лагумџија поздравио формирање фонда за западни Балкан

Сарајево - Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија поздравио је данас на састанку Вишеградске групе и представника земаља западног Балкана у Братислави одлуку о формирању фонда за западни Балкан, чији ће превасходни задатак бити финансирање регионалних пројеката који треба да допринесу снажнијем повезивању и економском развоју региона.

Састанком министара иностраних послова земаља Вишеградске групе, коју чине Мађарска, Пољска, Словачка и Чешка, и земаља западног Балкана у Братислави предсједавао је министар иностраних послова Словачке Мирослав Лајчак.

На састанку су учествовали и новоименовани високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и аустријски министар иностраних послова Себастијан Курц, саопштено је из Министарства иностраних послова БиХ.

Лагумџија је навео да је формирање фонда за западни Балкан још један значајан корак у правцу реализације кључних инфраструктурних и енергетских регионалних пројеката који су раније најављени у оквиру новог приступа ЕУ према западном Балкану.

Он је нагласио значај спремности ЕУ да у наредних пет година за регион издвоји 11,7 милијарди евра кроз постојеће IPA фондове и додатну милијарду евра грантова, као и нових 10 милијарди евра путем међународних финансијских институција.

У разговору са Могеринијевом, Лагумџија је изложио пресјек стања у земљи и конкретне кораке које треба чинити у даљим реформама.

Он је посебно захвалио за њен досадашњи ангажман и даљу спремност да западни Балкан и БиХ буду међу приоритетима њеног рада у наредном периоду.

Лагумџија је рекао да је за БиХ, уз оквир за економску подршку који је већ обезбиједила Европска комисија, посебно важна спремност и конкретизација подршке новог високог представника ЕУ.

На састанку је усвојена заједничка изјава Вишеградске групе о западном Балкану у којој је јасно реафирмисана подршка региону на путу евроатлантских интеграција, што остаје један од приоритета дјеловања ове групе.

У дијелу изјаве који се односи на БиХ политичари су позвани да се након октобарских избора интензивније посвете реформама неопходним за интеграцију БиХ у ЕУ, те да побољшају унутрашњи политички дијалог и испуне очекивања грађана уз активну улогу Уније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана