Куповином времена правда за жртве све даља

Жељка Домазет
Куповином времена правда за жртве све даља

Сарајево - Радна група за израду ревидиране стратегије за процесуирање предмета ратних злочина свој задатак није окончала до краја прошлог мјесеца, како је било предвиђено, па је од Савјета министара БиХ затражен нови рок од 60 дана за завршетак овог посла.

Постојећа стратегија усвојена је 2008. године, а њен главни циљ било је процесуирање најсложенијих предмета ратних злочина у року од седам година. С обзиром на то да је тај рок прошао прије двије године, Министарство правде БиХ је на основу одлуке Савјета министара именовало радну групу чији је задатак да изради нову стратегију.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић, који је и члан Радне групе за израду ревидиране стратегије, каже да представници Министарства правде нису на адекватан начин припремали састанке, да документа нису обједињена те да и даље постоје различита мишљења о стратешким стварима.

- Имали смо хрпу материјала у којима су се налазила мишљења, приједлози и коментари на понуђене приједлоге и то није било обједињено у један документ као што смо ми тражили. Састанци радне групе током љета нису ни заказивани и тек на наредном састанку треба да усаглашавамо одређене ствари и за то треба да се ваљано припреме материјали - истакао је Којић.

Додаје да и даље постоје различита мишљења о многим стратешким циљевима.

- Спреман сам и на то да сједимо и десет дана како бисмо усагласили ставове, јер је то врло битно и неопходно да би се од стратегије могли очекивати ваљани резултати. Стратегија је веома битан документ и као представник Министарства правде РС не желим да због неприпремљених материјала нешто буде пропуштено и то на штету породица жртава које дуже од двије деценије чекају правду - истакао је Којић.

Додаје да још нису причали о роковима за завршетак процесуирања предмета и да је битније утврдити систем одговорности.

- У ранијој стратегији имали смо рокове који нису испоштовани и за то нико није сносио одговорност. Прво треба да утврдимо систем одговорности, па онда реалне рокове - рекао је Којић.

РС инсистира на томе да акценат буде стављен на што хитније рјешавање најсложенијих предмета ратних злочина, који се углавном се односе на случајеве у којима су жртве били Срби.

Министар правде БиХ Јосип Грубеша каже да није задовољан динамиком рада радне групе, која се, каже, састала тек неколико пута.

- Од мене су тражили да им буде дат додатни рок за испуњавање обавеза. С обзиром на то да немамо могућност да сада мијењамо чланове, изашао сам им у сусрет и Савјету министара послао нову одлуку којом ћемо им пролонгирати рок да у што краћем року, односно за 60 дана, ураде посао за који су задужени - рекао је Грубеша.

Упозорава да вријеме неумитно пролази и да се мора што хитније реаговати.

- Свједоци ратних злочина умиру, материјални докази нестају и на крају ћемо бити у ситуацији да правда неће бити задовољена - рекао је Грубеша.

Састанак 11. октобра

Милорад Којић истакао је да се нада да ће наредни састанак радне групе за измјену стратегије бити одржан 11. октобра.

- Очекујем да ће тај састанак бити далеко садржајнији и ефикаснији од досадашњих - нагласио је Којић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана