Кривичне пријаве због пријављивања мртвих за гласање

Жељка Домазет
Кривичне пријаве због пријављивања мртвих за гласање

Сарајево - Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ најавила је да ће поднијети кривичне пријаве против особа које су за гласање у иностранству пријавиле преминуле особе, али и упозорила да је неопходно мијењати Изборни закон како би биле спријечене овакве и сличне манипулације.

ЦИК је, наиме, провјерама поднесених захтјева за гласање ван граница БиХ на општим изборима у октобру, утврдио да су на чак 78 пријава наведена имена особа које више нису међу живима.

- Због кршења Изборног закона БиХ поднијећемо кривичне пријаве, јер знамо идентитет особа које су за гласање пријавиле преминуле људе - кажу у ЦИК-у.

Утврђено је и 313 случајева да је на једној адреси пријављено и по десет особа које су поднијеле захтјеве за гласање у иностранству, а представници ЦИК-а током провјера нису могли ступити у контакт с тим људима.

- И током ранијих избора било је оваквих манипулација гдје су људи, користећи туђе личне податке, друге пријављивали као гласаче на изборима, а сви такви случајеви пријављени су и процесуирани пред Судом БиХ - кажу у ЦИК-у.

...

Опширније прочитајте у штампаном или електронском издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана