Крајишмик: Нелегални референдум и убиство српског свата - црна страна историје БиХ

Срна
Крајишмик: Нелегални референдум и убиство српског свата - црна страна историје БиХ

Источно Сарајево - Предсједник Асоцијације стваралаца Републике Српске Момчило Крајишник истиче да су нелегални првомартовски референдум о такозваној независности БиХ, као и гнусно убиство српског свата Николе Гардовића, те спаљена српска застава на Башчаршији, 1. марта 1992. године у Сарајеву, на неки начин, негативно остали записани у историји БиХ.

"Први март из 1992. године датум је који са много примједаба и критика доживљавају Срби у БиХ, и због негативног преокрета, односно нелегалног референдума, којим је на силу проглашена БиХ као независна држава, као и због убиства српског свата на Башчаршији. Уствари, то је већ био знак за почетак рата у БиХ", рекао је Крајишник, који је био први српски члан Предсједништва БиХ и први предсједник Народне скупштине Републике Српске.


Сигурно је, истиче он у изјави Срни, да тај датум Срби не треба да славе јер то не доноси никакав опрост, већ, напротив, подржава све оно што је било негативно и што је било узрок рата.

"С друге стране, бошњачка страна без икаквог основа је историјски догађај проглашења Републике Српске, 9. јануар, проблематизовала и злоупотријебила на Уставном суду БиХ и довела у питање прославу тог датума у Републици Српској", констатује Крајишник.

Према његовим ријечима, све што долази од тих бошњачких политичара који на јефтин начин купују поене у свом бирачком тијелу не води добру, нити ће тако остварити своје циљеве, посебно не стварање чврсте и снажне БиХ, за коју се наводно декларативно залажу све вријеме.

"БиХ као сложена државна заједница може опстати само сагласношћу сва три народа", поручио је Крајишник.

Он је изразио искрено задовољство због чињенице да је дошло до приближавања српских политичара у БиХ, од којих неки, како је примијетио, у посљедње вријеме показују све више патриотизма према Републици Српској.

"Јединство српског народа треба бити усмјерено на очувању Републике Српске, правде и истине, и не треба и није усмјерено ни против кога. Сматрам да и захтјев за ревизију пресуде Међународног суда правде по тужби против Србије као и проблематизовање Дана Републике Српске треба да води у логичном смјеру, то јест да политички представници сва три конститутивна народа треба да сједну за исти сто и размотре своје приједлоге како виде будући живот у БиХ", рекао је Крајишник.

Ако заједништво свих у БиХ може да функционише, сматра он, онда је то у реду, али ако не може онда је боље "миран разлаз него стална патња у несрећном браку".

Према његовим ријечима, Дејтонски мировни споразум треба спроводити и афирмисати у његовом изворном облику, тим прије јер су се све његове промјене десиле на силу и без уважавања и приближавања ставова заинтересованих страна.

Он је апеловао да се сви политичари и у Републици Српској и у Федерацији БиХ, ако заиста желе да БиХ извуку из кризе, коначно окрену економији и социјално-економским реформама и проналажењу рјешења прихватљивог за све.

"Потребна је само добра воља, односно да нико никоме у БиХ не намеће рјешења, као и да се омогући ентитетима да функционишу у пуном капацитету и да буду аутономни", закључио је Крајишник изјави за Срну.

У дијелу Федерације БиХ са већинским бошњачким становништвом 1. март се обиљежава као "дан независности БиХ", док се овај датум у Републици Српској не слави.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана