Кошарац: Уцјене Комшића и Џаферовића неће дестабилизовати СНСД

Срна
Кошарац: Уцјене Комшића и Џаферовића неће дестабилизовати СНСД

Сарајево - Посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Сташа Кошарац поручио је да политичке уцјене и ултиматуми хрватског и бошњачког члана Предсједништва Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, те “БХ блока” у вези са именовањем предсједавајућег Савјета министара неће дестабилизовати СНСД као апсолутног побједника избора у Републици Српској.

“То је посљедица политичких односа у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и нека то они између себе рјешавају. Видљиво је да постоје структуре које не желе конституисање Савјета министара јер је неопходно да тај процес на основу Пословника и Закона о Савјету министара води Комисија за избор предсједавајућег и чланова Савјета министара”, рекао је Кошарац новинарима након што је данас прекинута конститутивна сједница ове комисије. 

Он напомиње да је немогуће ући у процедуру избора предсједавајућег Савјета министара без те комисије. 

“Ако неко жели такво поступање ми ћемо бити савезници. Република Српска има конституисане органе и може самостално да води одређене процесе, тако да нећемо бити забринути зато што се не конституишу извршна тијела на нивоу заједничких органа. Сматрамо да је најпродуктивнија структура власти коју чине изборни побједници из Српске и ФБиХ, али видљиво је да поново постоје проблеми у ФБиХ и то није први пут, да се на тај начин заставља напредак Републике Српске”, упозорава Кошарац, који је члан Комисије за избор Савјета министара. 

Према његовим ријечима, конститутивна сједница Комисије није завршена, а њена структура не одражава никакву коалицију јер, како је навео, коалиције нема, као ни већине. 

“Наш фундаментални политички циљ јесте заштита интереса Републике Српске и од тога нећемо одустати, користећи се Уставом и снагом аргумената. Видљиво је да застој постоји у Предсједништву БиХ, гдје бошњачки члан има неке нове праксе, које до сада нису биле у процесу именовања кандидата за предсједавајућег Савјета министара. Видљиво је да другачији политички контекст постоји и код хрватског члана”, оцјењује Кошарац. 

Он је указао да су прекршени сви законски рокови за ову процедуру. “Али, ако неко жели да паралише институције БиХ, ми нећемо бити против”, поручио је Кошарац. 

Одговарајући на питања новинара о могућој коалицији СНСД-а са другим политичким партијама ради формирања извршне власти, Кошарац је рекао да је његова странка апсолутни изборни побједник у Републици Српској, а нека странке у ФБиХ отворе дијалог, дефинишу и формирају структуру у том ентитету и СНСД-у саопште ко чини побједничку структуру у ФБиХ. 

Он је потврдио да поједине стране амбасаде врше разне притиске на политичке партије у Сарајеву, као и да поједини политички лидери у ФБиХ слијепо слушају инструкције страних амбасадора. 

“Ми из Републике Српске немамо потребу да се додворавамо било ком страном амбасадору, ми спроводимо одлуке и ставове наших кључних институција и слушамо наш народ”, наглашава Кошарац. 

Он је изразио забринутост и због чињенице да у новој Влади Кантона Сарајево нема ниједог министра из реда српског и хрватског народа. 

Конститутивна сједница Комисије за припрему избора Савјета министара прекинута је данас у Сарајеву у моменту предлагања кандидата и избора предсједавајућег овог тијела и његових замјеника. 

На приједлог члана комисије Ненада Нешића /ДНС/ сједница је прекинута након што је резултат гласања био шест према шест и када је постало очигледно да предложени кандидати не могу добити већину. 

Парламентарна већина предложила је Сташу Кошарца /СНСД/ за предсједавајућег, а Предрага Кожула /ХДЗ/ и Халида Гењца /СДА/ за замјенике. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана