Консултације Владе и Савеза синдиката: Минималац ће порасти, али се не зна за колико

Свјетлана Шурлан
Консултације Владе и Савеза синдиката: Минималац ће порасти, али се не зна за колико

Бањалука - Влада и Савез синдиката РС усагласили су се јуче да треба повећати најнижу загарантовану плату, али не и за колико она треба да порасте.

Премијерка РС Жељка Цвијановић рекла је да мора доћи до повећања минималца, али није могла да прецизира који је износ прихватљив за Владу.

- Опредјељење Владе је да најнижа плата буде повећана, утицали смо и раније да до тога дође. То нису велики износи, али показују да смо опредијељени за повећање. Свјесна сам да то мора да буде много више од оног што ће се десити и наша жеља је да то буде много више, али морамо да будемо разумни - рекла је Цвијановићева.

Приоритет Владе је, додала је она, да дође до побољшања стања у реалном сектору.

- Имамо много више прикупљених прихода у односу на прошлу годину и тенденцију да идемо узлазном линијом. Опредијељени смо да се раст бруто домаћег производа (БДП) одражава и на повећање плата у реалном сектору - истакла је Цвијановићева и додала да то неће пратити и раст у јавном сектору гдје су зараде много више.

Премијерка РС је истакла да ММФ тражи смањење плата, али да Влада брани став да оне остану на садашњем нивоу.

- Морамо имати већи раст БДП-а од 3,5 одсто у континуитету, јер је он тренутно недовољан да би се то могло осјетити на примањима. Морамо прећи 4,5 одсто па да причамо да су такве ствари реалне - казала је Цвијановићева.

Она је истакла да Влада редовно извршава обавезе на основу репрограма дуговања договореног са синдикатима.

- Улазимо у нову годину имаћемо измирене све текуће обавезе. Многи хронични проблеми који су постојали годинама су ријешени - рекла је Цвијановићева

Предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић рекла је да је повећање најниже плате најважније питање, истичући да за то постоји утемељење на расту БДП-а, индустријске производње и покривености увоза извозом.

- Најнижа плата треба да износи 50 одсто просјечне плате. Најнижа плата у овој години износи 395, а према нашем захтјеву износила би 418 КМ - истакла је Мишићева.

Она је истакла да се на то надовезује и захтјев за потписивање гранских колективних уговора.

- То су питања која су за нас најважнија и ово је тренутак да користећи све бенефите које су послодавци добили и које треба да добију у смислу растерећења привреде колико је то у овом тренутку могуће буде ојачана позиција радника у реалном сектору који ствара нову вриједност, али у којем су плате најниже. Тражимо и измјене Закона о раду и да у закон буде стављено и питање колективног уговора - нагласила је Мишићева.

Цвијановићева је казала да ће ситуација у вези са Законом о раду бити много јаснија након завршетка анализе његове примјене.

- Уочавамо слабости неких законских рјешења и обавеза је да га мијењамо и прилагођавамо. Ништа није свето слово - рекла је Цвијановићева и подржала став Савеза синдиката РС да треба да буде потписан општи колективни уговор и најавила да ће у идуће три седмице бити заказан састанак на којем ће то питање бити поново актуелизовано.

Синдикалци су поновили захтјев за повећање накнаде за вријеме незапослености и поновили да нису против да незапослене породиље имају накнаду, али не на штету радника који плаћају доприносе и који морају имати сигурност када буду проглашени технолошким вишком. На синдикалној листи су и захтјеви за доношење стратегије заштите здравља на раду, измјену Закона о посредовању при запошљавању и регулисање социјалног збрињавања радника за које то још није урађено.

Савановић

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић рекао је уочи састанка да је рано говорити о повећању плата. Он је истакао да има других потреба које треба задовољити из добрих резултата.

Захтјеви синдиката

- повећање најниже плате на 50 одсто просјечне

- потписивање општег и гранских колективних уговора

- повећање накнаде за вријеме незапослености

- измјене Закона о раду

- доношење стратегије заштите здравља на раду

- измјене Закона о посредовању при запошљавању

- регулисање социјалног збрињавања радника за које то још није урађено

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана