Комшић кандидат ДФ-а за члана Предсједништва, ХДЗ и СДА важу

nezavisne.com
Комшић кандидат ДФ-а за члана Предсједништва, ХДЗ и СДА важу

Сарајево, Мостар - Иако је до опћих избора у БиХ остало тек око осам мјесеци, политичке партије у ФБиХ и даље калкулишу с именима кандидата за кључну институцију извршне власти - Предсједништво БиХ, будући да је у овом тренутку барем десетак озбиљних кандидата за двије позиције, бошњачког и хрватског члана.

Тек је недавно Демократска фронта (ДФ) званично одлучила и објавила да је њихов кандидат за хрватског члана Предсједништва - Жељко Комшић, лидер те странке.

"Званична одлука Предсједништва ДФ-а јесте да је Жељко Комшић наш кандидат. Ми очекујемо подршку и од СДП-а за Комшићеву кандидатуру", рекао је за "Независне" Џенан Ђонлагић, члан Предсједништва странке.

Као што је познато, ХДЗ и странке окупљене око ХНС-а Комшића не признају као хрватског кандидата јер, како истичу, "за њега гласају и Бошњаци". Истовремено, сваки њихов покушај да измијене Изборни закон у дијелу који би дефинирао да народи једни другима не могу бирати представнике не може да прође, јер ниједна странка са сједиштем у Сарајеву не жели да прихвати приједлоге ХДЗ-а будући да сматрају како ХДЗ на овај начин покушава да наметне рјешење комплетног хрватског питања, док истовремено не прихвата пресуду Суда у Стразбуру у случају "Сејдић и Финци".

Борјана Кришто, замјеник предсједника ХДЗ-а, казала је за "Независне" да још нису разговарали о кандидату за Предсједништво БиХ, те да се још не зна хоће ли то бити Драган Човић, предсједник странке.

"Ми радимо по свом програму, сад су нам најбитније измјене Изборног закона БиХ, у складу с тиме ћемо и кандидирати своје представнике за изборе у октобру", казала је Кришто.

Нисмо успјели да контактирамо с Јерком Иванковићем Лијановићем, лидером Народна странке Радом за бољитак, који ће, извјесно је, бити кандидат за ову позицију јер је недавно рекао да ће му неправомоћна пресуда на девет година затвора бити најбоља референца за кандидатуру.

Када је, пак, у питању утрка за бошњачког кандидата, овдје је ситуација много замршенија и много је више имена у оптицају.

Како смо успјели сазнати из више извора, у Странци демократске акције (СДА) у коначници калкулирају с три имена. То су Себија Изетбеговић (супруга лидера Бакира Изетбеговића) и Денис Звиздић, предсједавајући Вијећа министара БиХ, а као нови кандидат је Сафет Софтић, замјеник предсједавајућег Дома народа БиХ. Наводно је на Изетбеговићевој да одлучи хоће ли се кандидирати, а њене колеге су "на чеки". Ако се одлучи - она ће и званично постати кандидат, а ако се повуче, тек ће се онда развити одсудна борба између Звиздића, који је важио за великог фаворита, и Софтића, функционера с угледнијом позицијом у СДА.

И из СДА, међутим, не желе да изнесу превише детаља на ову тему.

"СДА има посебан Статут, приједлоге дају опћински одбори. Нисмо још покренули процедуру, али ћемо то свакако учинити на вријеме", рекао је Шефик Џаферовић, потпредсједник СДА.

Слично је и са Социјалдемократском партијом (СДП), јер ће ова партија, по свему судећи, изаћи с кандидатом за бошњачког члана. Два имена која се и даље помињу су лидер партије Нермин Никшић и Денис Бећировић, посланик.

"Оног тренутка кад било која одлука буде донесена јавност ће одмах бити обавијештена. До тада све што се спомиње у јавности спада у сферу чистих спекулација", рекао је Дамир Машић, политички директор СДП-а.

Најозбиљнији њихов опонент, и по многима један од фаворита, је Фахрудин Радончић, лидер Савеза за бољу будућност (СББ), док сви остали, реално, имају много мање шансе.

Међу њима и Сенад Шепић (Независни блок), Амер Јерлагић (Странка за БиХ), Сефер Халиловић Босанскохерцеговачка патриотска странка (БПС)... Но, ниједан кандидат још није озваничен.

"Врло брзо ћемо донијети одлуку о томе унутар Независног блока. Наш концепт је нова политика у БиХ, и с том политиком ћемо изаћи на изборе и с нашим кандидатом за члана Предсједништва БиХ", поручио је Садик Ахметовић, један од челника ове најмлађе партије у БиХ.

Република Српска

Што се тиче Републике Српске, владајући блок, којег чине Савез независних социјалдемократа (СНСД), Демократски народни савез (ДНС) и Социјалистичка партија (СП), као и Савез за промјене, још нису одлучили ко ће бити кандидат за члана Предсједништва БиХ из РС, али и за предсједника РС.

За сада се једино зна да ће актуелни члан Предсједништва БиХ из РС и почасни предсједник Партије демократског прогреса (ПДП) Младен Иванић у име Савеза за промјене бити кандидат за једну од ове двије функције, након што се у Српској демократској странци (СДС) изјасне за коју функцију имају кандидата. У СДС-у су у игри три кандидата, лидер странке Вукота Говедарица, те Мићо Мићић, градоначелник Бијељине, и Мирко Шаровић, министар спољне трговине и економских односа БиХ.

Позиција владајућег СНСД-а и странака окупљених око њега још није јасна по овом питању. Све би требало да буде познато до 18. маја, до када је лидер СНСД-а Милорад Додик најавио да ће донијети коначну одлуку о својој могућој кандидатури.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана