Касиповић: Одлука Уставног суда БиХ не доприноси напретку односа

Срна
Касиповић: Одлука Уставног суда БиХ не доприноси напретку односа

Бањалука - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић изјавио је Срни да ни апелација бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића Уставном суду БиХ, ни одлука којом је Дан Републике проглашен неуставним не доприноси напретку односа у БиХ.

"То је оно што је забрињавајуће и што говори о враћању политичког тренутка и укупних односа у БиХ у неко вријеме за које би свако добронамјеран заиста желио да је иза свих", рекао је Касиповић.


Он сматра да је са, како је рекао, иоле непристрасним и на праву заснованим анализама, одлука Уставног суда могла бити сасвим другачија.

"Прије свега, ријеч је о очигледној политичкој одлуци, и то говорим због тога што сам имао увид у припрему једне групе компетентних стручњака и познавалаца Устава из Републике Српске који су аргументовали на апелацију Изетбеговића", рекао је Касиповић.

Уставни суд БиХ утврдио је данас да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај државни празник прогласио неуставним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана