Кармел Агиус, предсједник Хашког трибунала: Јачати домаће правосуђе

Срна
Кармел Агиус, предсједник Хашког трибунала: Јачати домаће правосуђе

Сарајево - На састанку предсједника Хашког трибунала Кармела Агијуса са предсједником Суда БиХ Ранком Дебевецем и његовим замјеником Даворином Јукићем наглашена је важност јачања домаћег правосуђа које ће, након завршетка мандата Хашког трибунала, у потпуности преузети процесуирање предмета ратних злочина.

Посебно је наглашен значај јачања принципа независног судства, као основа демократског друштва, ослобођеног било каквих спољашњих утицаја, саопштено је из Суда БиХ.


Агијус, који је данас упознат о динамици процесуирања предмета ратних злочина, плановима и изазовима који Суд БиХ очекују на путу евроатлантских интеграција, подржао је даљи рад те институције у процесуирању свих предмета из њене надлежности.

Он је нагласио кључну улогу Суда БиХ у успјешном процесуирању најсложенијих предмета ратних злочина и изразио задовољство због доприноса који је Суд дао борби против некажњивости.

На састанку је било ријечи и о значају и улози Међународног кривичног суда за бившу Југославију у успостављању Одјељења за ратне злочине Суда БиХ, а на крају је закључено да су иза двије институције године успјешне сарадње, која ће бити настављена посредством Међународног резидуалног механизма, правног насљедника Хашког трибунала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана