Караџић очекује да буде ослобођен

Дарко Момић
Караџић очекује да буде ослобођен

Бањалука - Први предсједник Републике Српске Радован Караџић очекује да му 20. марта у Хагу буде изречена ослобађајућа пресуда ако другостепено вијеће у његовом предмету буде разматрало само чињенице и доказе, поручио је јуче директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић.

Он је истакао да је Радован Караџић увјерен да докази, приложени у жалбеном поступку, више него очигледно показују да треба да добије ослобађајућу пресуду пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове.

И сам Којић изражава наду да ће се жалбено вијеће у овом предмету водити чињеницама и доказима, што је у интересу владавине права и помирења међу народима на овим просторима.

- Караџић је и сада у жалбеном поступку јасно и недвосмислено доказао да не постоји никаква одговорност политичког руководства у догађајима који му се стављају на терет. Уважавањем тих чињеница и доказа, први предсједник Српске би требало да се са нама врати у Српску - навео је Којић који ће присуствовати изрицању пресуде.

Ипак, с обзиром на досадашњу праксу Хашког трибунала и пресуде изрицане српском војно-политичком руководству, Којић признаје да гаји и одређену бојазан у вези са другостепеном пресудом.

- Свједоци смо да је суд одбацивао комплетне или највећи дио жалби и доказа које је улагала одбрана и бавио се њиховом паушалном процјеном. Бојазан постоји јер ни раније пресуде нису засноване на правним чињеницама, већ на основу политика - прецизирао је Којић.

Према његовим ријечима, Хашки трибунал је користећи накарадну квалификацију кривичног дјела удружени злочиначки подухват покушавао да окриви комплетно војно-политичко руководство Српске за све догађаје из деведесетих година прошлог вијека.

- То није добро, јер се тиме изашло из оквира права - оцијенио је Којић. Његово мишљење у потпуности дијели Караџићев правни савјетник и угледни београдски адвокат Горан Петронијевић. Он каже за “Глас Српске” да вјерује да ће другостепено судско вијеће, за разлику од првостепеног, бити правичније.

- Очекујем да ће у другостепеној пресуди бити много више права, а много мање политике. Таква су очекивања и предсједника Караџића који ни послије првостепене пресуде није клонуо духом и вјерује да ће дочекати правду - каже Петронијевић.

Први предсједник Српске Радован Караџић ухапшен је у Србији 21. јула 2008. године, а 30. јула пребачен је у Хашки трибунал. Суђење је почело у октобру 2009. године, а првостепена пресуда којом је Караџић осуђен на 40 година затвора изречена је 24. марта 2016. године.

Ћатићева уплашена

 

Предсједница Удружења грађана “Жене Сребренице” Хајра Ћатић изјавила је да је уплашена уочи изрицања другостепене пресуде Радовану Караџићу.

- Вјерујте да сам уплашена. С обзиром на то да су тражили да се промијене судије и да су сада можда устоличени они који њима одговарају, вјерујте да се заиста бојим да ће скинути и пресуду да је у Сребреници био геноцид - рекла је Ћатићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана