Јавни дуг БиХ 11,8 милијарди КМ

Срна
Јавни дуг БиХ 11,8 милијарди КМ

Сарајево - Јавна задуженост БиХ у првој половини године износила је 11,8 милијарди КМ, од чега је спољни 8,3 милијарде КМ или 70,56 одсто, док је унутрашњи 3,5 милијарди КМ или 29,4 одсто, наводи се у информацији коју је данас усвојио Савјет министара.

Јавни дуг повећан је за 447,78 милиона КМ или 3,94 одсто у односу на крај 2017. године, с тим да је спољни дуг већи за 475 милиона КМ или 6,05 одсто, док је унутрашњи мањи за 27,22 милиона КМ или 0,78 одсто.  

У информацији Министарства финансија и трезора наводи се да у укупном стању јавне задужености, Федерација БиХ /ФБиХ/ учествује са 50,2 одсто, Република Српска са 48,7 одсто, институције БиХ са 0,64 одсто и Брчко дистрикт са 0,38 одсто.

Учешће јавног дуга БиХ у бруто друштвеном производу /БДП/ износи 34,92 одсто.

Више од половине задужености по основу нових кредита, и то 56,57 одсто односи се на кредите усмјерене за реализацију инфраструктурних пројеката, 29,61 одсто на кредите намијењене јавном сектору, док је 13,82 одсто нових кредитних средстава ангажовано за привредне дјелатности.

Сервис спољног дуга у првој половини ове године износио је 451,12 милиона КМ, од чега се на главницу односи 388,95 милиона КМ, а на камату 62,17 милиона КМ.

Савјет министара упутиће ову информацију Парламентарној скупштини БиХ, саопштено је из Савјета министара.

Савјет министара БиХ примио је к знању информацију Дирекције за економско планирање о кретању макроекономских показатеља за период јануар-јул 2018. године у којем се наводи да је економски раст из првог квартала настављен и током другог квартала, као и у јулу.

У овом периоду настављен је тренд раста индустријске производње за више од три одсто уз повећање броја запослених од око два одсто, што указује на наставак тренда раста економске активности у БиХ.

Истовремено је настављен раст промета у малопродаји од 7,3 одсто, кредитних пласмана физичким лицима од 7,2 одсто, те нето прихода од ПДВ-а од 8,4 одсто, што указује и на раст приватне потрошње у БиХ која има највиши удио у структури БДП-а.

У саопштењу се наводи да, с друге стране, двоцифрени раст инвестиција из првог квартала 2018. године уз кредитни раст у домену нефинансијских предузећа од 5,3 одсто, повећање увоза капиталних производа за око 11 одсто, те издатих дозвола за грађење у домену нискоградње за више од 10 одсто, на својеврстан начин указује на тренд наставка раста инвестиција у БиХ.

Савјет министасра БиХ усвојио је Полугодишњи извјештај о напретку спровођења Ревидираног акционог плана један /РАП1/ Стратегије реформе јавне управе у БиХ за период јануар – јуни ове године, који је припремила Канцеларија координатора за реформу јавне управе.

Према Извјештају, испуњавање циљева из РАП1 порасло је за три одсто и у јуну је износило 75 одсто у односу на 72 одсто из 2017. године. Највећи напредак у испуњењу реформских циљева од три одсто у првом полугодишту забиљежен је у ФБиХ и Брчко дистрикту БиХ, док је на нивоу Републике Српске остварен напредак од два одсто.

 Гледајући укупно остварење циљева највећи постотак реализације од 80 одсто остварен је у Републици Српској, слиједи ниво БиХ са укупно оствареним напретком од 75 одсто, те ФБиХ са напретком од 71 одсто, док је Брчко дистрикт испунио 70 одсто циљева из РАП1.

Највише је циљева, гледајући по рефомским областима из Ревидираног акционог плана један, остварено у области јавне финансије 83 одсто, док је е-управа и даље област у којој је забиљежена најмања реализација циљева, и то 60 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана