Измјене прописа потраге за несталим лицима пред Владом РС

ATV
Измјене прописа потраге за несталим лицима пред Владом РС

Бањалука - Прописи који регулишу потрагу за несталим лицима ових дана биће тема у Влади Републике Српске. Одмах након пријаве о нестанку надлежни треба да реагују, то је један од закључака недавно одржане посебне сједнице Народне скупштине.

Колико је важан тренутак кад потрага креће зна и Антон Касиповић, министар правде РС. Зато обећава да ће до детаља анализирати садашње прописе па тако и “Тијанин закон” у Србији који је на снази већ трећу годину.

“Па постоје различита искуства. Ми ћемо наравно у свим анализама користити и сва искуства из правосуђа Републике Србије и на тај начин тражити оптимално рјешење”, навео је Антон Касиповић, министар правде у Влади РС.

Садашња пракса је да се нестало лице тражи након 24 сата од пријаве.

“Закон о полицији и унутрашњим пословима” у случајевима када се сумња да је у питању кивично дјело налаже потрагу без одгађања”, наведено је у Закону у полицији и унутрашњим пословима.

“Закон би требало да налаже потрагу у било којем случају одмах након пријаве нестанка”, каже посланик Перица Бундало. Ипак, и то има своју лошу страну.

“Ипак сам за варијанту да се са таквом измјеном прописа иде. Јер уколико се поступак који се покреће одмах може допинијети да се спаси нечији живот, то нема цијену. Дакле, претпостављам да и у случају о којем сам малоприје говорио , да је потрага покренута одмах да се би се евентуално дошло до позитивног исхода. А у другом смислу може се догодити да има и злоупотреба односно претјераног ангажовања полицијских контролних органа”, наводи Перица Бундало, члан Законодавног одбора у Народној скупштини РС.

Нестанак младића Давида Драгичевића који је након шест дана пронађен мртав, посланицима је био повод расправе о измјени садашњих прописа о тражењу несталих. Одговор на питање треба ли нам нешто попут Тијаниног закона у наредним данима даће Влада РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана