Изгорјела Српска православна црква на Менхетну

Срна
Изгорјела Српска православна црква на Менхетну

Њујорк - Српска православна црква Свети Сава на Менхетну изгорјела је у пожару који је избио само неколико часова након што су вјерници у њој присуствовали Васкршњој литургији, јавили су амерички медији.

Њујоршка ватрогасна служба саопштила је да је прву дојаву о пожару у Цркви Светог Саве, која се налази на Западној 25. улици, између Пете Авеније и Авеније Америка, примила нешто прије 19.00 часова по локалном, односно један час послије поноћи по средњоевропском времену, наводи "Њујорк тајмс".

У гашењу пожара, који се брзо распламсао, учествовало је чак 168 ватрогасаца, саопштила је ватрогасна служба, додајући да је пожар послије три часа гашења стављен под контролу.

Пожар је брзо прогутао цркву, која потиче из 19. вијека, а за само један час од од избијања посматрачи су већ поставили фотографије на друштвеним мрежама, на којима се види како се изнад Менхетна уздиже облак дима и како ватра гута цркву.

Званичници наводе да није познато да ли се неко налазио у цркви у вријеме кад је избио пожар. Домар, који је стигао на мјесто пожара ускоро по избијању, примио је помоћ љекара због удисања дима, али није хоспитализован.

Старјешина цркве Ђокан Мајсторовић изјавио је да се осјећао да је "усред ноћне море" док је покушавао да дође до цркве, којој је због пожара био блокиран приступ.

Портпарол ватрогасне службе Френк Грибон наводи да се чини да узроци пожара нису сумњиви, пренијели су медији.

Он је додао да ће његово одјељење истражити узроке, али је упозорио и да би велика штета коју је претрпјела црква могла да закомпликује те напоре.

"Штета је тако велика да не може да се нађе тачка гдје је пожар избио. Кров је био дрвени и више га нема", рекао је Грибон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана