Изетбеговић тражи више новца за Оружане снаге

РТРС
Изетбеговић тражи више новца за Оружане снаге

Бошњачки члан Предсједништва БиХ, Бакир Изетбеговић, најавио је повећање средстава за модернизацију Оружаних снага. Притом се позвао на документ “Преглед одбране” који је усвојило Предсједништво БиХ крајем 2016-те.

Из Кабинета српског члана Предсједништва одговарају да повећања неће бити. Ипак, СНСД-ова Душанка Мајкић упозорава да је документима “Преглед одбране” и “План модернизације ОС БиХ до 2027.” предвиђено повећање од чак 300 милиона за одбрану.

Ако је по Изетбеговићу, БиХ ће се упустити у регионалну трку у наоружању. Не питајући никог, најавио је више новца за бх. војску.

Предизборне, страначке трибине, којима још није вријеме, искористио је да шири страх и хомогенизује Бошњаке причом о наводно пријетећој модернизацији војски у региону.

“Немамо новца да купујемо авионе као што они раде, али ћемо у складу са Прегледом одбране удуплати издвајања за опремање ОС БиХ, те наставити да развијамо намјенску индустрију”, каже Изетбеговић.

Члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност ПС БиХ Душанка Мајкић истиче да промотори испразне СДА политике покушавају на сваки начин да скрену пажњу јавности пред изборе. У том правцу је Изетбеговићева изјава, која је нереална и нема упориште.

Неспорно, Изетбеговић има механизме да контролише војну индустрију у Федерацији, мада је питање ко има увид шта се производи, гдје извози и складишти. С друге стране најава дупло више новца за модернизацију војске на основу “Прегледа одбране”, отвара питање како је усвојен такав документ када из Српске стално упозоравају да треба редуковати буџет и смањити број припадника Оружаних снага БиХ.

“Без обзира на то што је Предсједништво 2016-те дало сагласност на документ 'Преглед одбране', али и на десетогодишњи 'План развоја и модернизације ОС БиХ' којим се издвајања за одбрану повећавају за додатних 300 милиона, Република Српска је тај чин осудила, иако је за то гласао српски члан”, додаје Мајкићева.

Из Кабинета српског члана Предсједништва одговарају да никаквог повећавања издвајања новца за Оружане снаге не може и неће бити без сагласности Републике Српске.

“Оквирни буџет БиХ за наредне три године већ је дефинисан, а било каква његова измјена може да се деси само и искључиво уз сагласност Републике Српске. Изјава Бакира Изетбеговића нема никаквог основа и представља политичку злоупотребу документа 'Преглед одбране'“, каже савјетник српског члана Предсједништва БиХ Марија Милић.

Остаје нејасно како је онда усвојен тај документ, који предвиђа повећање од 300 милиона за Оружане снаге.

Злоупотреба или не, тек милитаристички рјечник одавно је постао својствен лидеру СДА. Пријетио ратом Хрватима због идеје о трећем ентитету и “звецкао” оружјем произведеним у војним фабрикама у Федерацији.

“Радићемо то за тржиште, али и за не дај Боже”, рекао је Изетбеговић у априлу 2018-е.

Након што је недавно на Игману упоредио руководство Српске и Србије из 90-тих са нацистичком Њемачком прилично је јасно коме је упућена Бакирова ратно-хушкачка изјава... за не дај Боже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана