Индепендент: Оружје из БиХ завршило код екстремиста

Индепендент: Оружје из БиХ завршило код екстремиста 20.07.2018 18:03 | Тањуг

Лондон - Оружје произведено у босанској фабрици БНТ-ТМиХ, које је продато Саудијској Арабији, завршило је у рукама екстремиста Исламске државе и Ал Каиде који су се борили против сиријског предсједника Башара ал-Асада, пише британски "Индепендент".

Ријеч је, како се наводи, о 500 минобацача из ове фабрике.

Новинар "Индепендента" Роберт Фиск пише да је у подруму бомбардованог складишта оружја Ал Каиде у источном Алепу прошле године пронашао оружане листове из фабрике минобацача у Босни - са потписом некадашњег директора контроле наоружања у фабрици БНТ-ТМиХ у Новом Травнику Ифета Крњића.

Документи су стигли са пошиљком од 500 минобацача калибра 120 мм у јануару 2016. године. Фиск је сада пронашао Крњића у Новом Травнику који каже да је компанија послала оружје Саудијској Арабији.

"То је мој потпис! Да, то сам ја! То је гаранција за минобацаче 120 мм - то је НАТО стандард", рекао је Крњић.

Он наводи да је испорука отишла за Саудијску Арабију.

"То је био дио испоруке 500 минобацача. Сјећам се добро саудијске испоруке. Они (Саудијци) дошли су у нашу фабрику у инспекцију наоружања почетком 2016. године", рекао је Крњић.

Он тврди да су све такве продаје стриктно у складу са правним сертификатима крајњег корисника које је његова фабрика добила од свих купаца наводећи да ће оружје користити једино оружане снаге држава које га поруче.

"Кад су Саудијци дошли у нашу фабрику у инспекцију почетком 2016. био је и саудијски министар и званичници који су дошли у инспекцију оружја прије него што су га добили. Сва наша производња послије рата (у Босни) је под контролом Американаца и НАТО који стално долазе овде ... и они знају куда из фабрике одлази сваки комад нашег оружја", рекао је Крњић.

Испорука 500 минобацача је велика, наводи "Индепендент" додајући да већина европских војски нема толико у својим складиштима као и да је нешто од тог оружја изгледа завршило у рукама непријатеља сиријског предсједника Башара ал Асада - исламиста Нусра Фронта/Ал Каиде на сјеверу Сирије у року од шест мјесеци од отпремања из фабрике у Босни.

Сиријска амбасада у Лондону одговорила је за "Индепендент" да Саудијска Арабија не даје "практичну или неку другу подршку било каквој терористичкој организацији (укључујући групе Нусра или Исламска држава) у Сирији или некој другој земљи".

Амбасада такође наводе "Индепендента" описује као "нејасне и неосноване" и додаје да је Саудијска Арабија "водећи глас у међународној заједници за подршку дипломатском рјешењу сукоба у Сирији, док у исто време сарађује са суседима и савезницима у борби против пораста снаге екстремизма".

Фиск пише да је по уласку у Алепо пронашао бројна докумената, међу којима су упутрства на енглеском језику за коришћење митраљеза и минобацаца.

Међу тим документима, британски новинар каже да је пронашао и упутства за употребу оружја из БиХ, Србије, Бугарске, али и празне кутије противракетног наоружања америчког произтвођача "Хаџис Еркрафт Компани".

Фиск пише да је упутство за употребу оружја које је пронашао у Алепу - међу којима и за митраљез Којот МО2 на 20 странца крагујевачке фабрике "Застава оружје" показао генералном директору Милојку Брзаковићу.

Он је потврдио да је документа издала та фабрика и да су међу купцима били Саудијска Арабија и Уједињени Арапски Емирати.

"Не постоји ниједна једина земља на Блиском истоку која није куповала оружје од Заставе у посљедњих 15 година", рекао је Брзаковић.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица