Инцко: Берецова није била у просторијама скупштине Српске

Срна
Инцко: Берецова није била у просторијама скупштине Српске

Сарајево - Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је данас да предсједник Републике Српске Милорад Додик нема право да изда налог за било чије хапшење, саопштено је из OHR-а.

Реагујући на изјаву предсједника Српске да је шеф Регионалне канцеларије OHR-а у Бањалуци /Маријана Берец/ 17. октобра цијелу ноћ била у Скупштини подржавајући опозицију, те да је у једном тренутку веома тешко одолио искушењу да не изда налог да је ухапсе, Инцко тврди да Берецова, у конкретном случају, није била присутна у просторијама Народне скупштине.


Он је навео да је стандардна пракса, у складу с мандатом Канцеларије високог представника, да службеници OHR-а редовно прате сједнице парламентарних тијела широм БиХ, укључујући и сједнице Народне скупштине Републике Српске, као што то чине и представници других дипломатских институција.

Инцко је истакао да се у Анексу 10 Мировног споразума јасно каже да ће стране-потписнице Споразума у потпуности сарађивати са високим представником и особљем из његове канцеларије.

У саопштењу се додаје да је Инцко навео да се у Анексу 10 каже и да професионални чланови особља OHR-а имају исте повластице и имунитет који уживају и дипломатски представници и њихове породице према Бечкој конвенцији о дипломатским односима.

Инцко додаје и да Бечка конвенција каже да је "личност дипломатског агента неприкосновена", те да она не може бити подвргнут никаквој врсти хапшења или притвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана