Игор Радојичић, предсједник бањалучког СНСД-а и кандидат за градоначелника: Бањалуци нудимо развој и пројекте, а не сукоб и афере

Ведрана Кулага
Игор Радојичић, предсједник бањалучког СНСД-а и кандидат за градоначелника: Бањалуци нудимо развој и пројекте, а не сукоб и афере

Бањалука је постала административни центар и треба да пређе у нову фазу развоја. Сада се треба окренути развојној и економској компоненти јер је привреда углавном уништена у процесу приватизације од 2001. до 2006. године, каже предсједник Градског одбора СНСД-а и кандидат за градоначелника Бањалуке Игор Радојичић.

Обим посла који се налази пред градском администрацијом како би највећи град Српске направио и економски искорак налаже креирање дугорочнијег програма.

- Наш програм није везан за један мандат, већ за дужи период јер планирати било шта на једном мандату за живот града није добро. Мора се гледати дугорочније и стратешки планирати што и радимо. Наш програм обухвата реорганизацију Градске управе, консолидацију јавних финансија и локалних предузећа и установа, а третира и здравствену заштиту, школство, туризам, младе, угоститељство и друге  сфере живота. Програм није завршен јер смо сваки дан на терену и од људи слушамо проблеме и идеје - каже Радојичић.

* ГЛАС: Који су тренутно највећи проблеми у Бањалуци и која питања ћете прва ставити на сто ако постанете градоначелник?

РАДОЈИЧИЋ: Градоначелник посао преузима у новембру, а једна од првих тема је буџет за 2017. годину. Град у наредне четири године треба да врати 75 милиона марака и прво ћемо покушати да извршимо реструктурисање дуга. Град може да извршава обавезе, буџет је ликвидан, али треба нам више новца за развој, подстицаје, комунална и инфраструктурна питања, а озбиљан лимит за та питања јесте велики дуг. Зато ће веома важни бити разговори о реструктурисању дуга на дужи период како би ослободили средства, не за плате и администрацију, већ за развој. Од јануара слиједи и прва реорганизација у Градској управи.

* ГЛАС: Да ли се комплетан градски апарат и друштвена заједница у Бањалуци превише ослањају на буџет?

РАДОЈИЧИЋ: Покушавати сву причу у граду и развој базирати на буџету је погрешно. Фактички смо прешли у тржишну економију, а великим дијелом у размишљањима смо у некој врсти социјализму да држава или град све мора да ријеши. Мора се размишљати корак унапријед и рјешавати многа питања кроз јавно-приватно партнерство, односно на начин да то не захтјева само новац из буџета. Град треба ствара услове и да подстиче запошљавање и привреду обезбјеђујући по повољним условима простор, земљиште, пореске и комуналне накнаде. Град неће направити фабрику, али треба дати подстицајне услове да је неко други отвори. Има много неискоришћених простора који могу да буду корисни за младе који ће у њима покренути запошљавање. Дакле, говоримо о граду као некоме ко даје услове, а не само финансира и суфинансира из буџета.

* ГЛАС: Слажете ли се са оцјеном да се администрација успавала и може ли она постати ефикаснија, оперативнија и истински сервис пословној заједници и грађанима ма колико то звучало као фраза?

РАДОЈИЧИЋ: Градска администрација мора бити ефикасна и непристрасна. Данас је привилегија радити у Градској управи у времену када је велики број незапослених и због тога сви службеници морају бити изузетно ефикасни. Желим да направимо попис предмета и видимо зашто неки доста дуго стоје и да се уведе минимално вријеме трајања одговора на сваки предмет, прије свега када је ријеч о ономе од чега град живи и развија се, а то су инвестиције и изградња. Одговори, обрада захтјева и одобрења морају бити обезбијеђени у минималном року.

* ГЛАС: Шта планирате урадити у градским предузећима и установама како би био унапријеђен њихов рад?

РАДОЈИЧИЋ: Највећи појединачни проблем је "Топлана". Тај проблем мора да буде ријешен у идуће четири године, прије свега, у погледу енергента који користи. У току су разговори са Европском банком за обнову и развој у вези са реконструкцијом централног постројења и преласку са мазута на чврсто гориво - дрво. Ако разговори буду успјешно приведени крају, вјероватно би ријешили проблем енергента и високе улазне цијене. Остаје да се ради на комплетној топловодној мрежи јер су инсталације старе. Оно што грађани можда не знају је да град у својим рукама нема комуналне функције. У процесу приватизације од 2001. до 2006. године већина предузећа која су обављала комуналне функције су приватизована или уништена тако да се по принципу јавног тендера врши чишћења града, одржавање градског зеленила и други послови. У многим другим градовима комуналне функције су у њиховим рукама.

* ГЛАС: Много времена сте провели на терену. Колико су проблеми обичног човјека заступљени у Вашим плановима?

РАДОЈИЧИЋ: Од краја 2013. године када сам преузео Градски одбор СНСД-а у Бањалуци посветио сам се граду. Сваки састанак послужи да добијете информације о проблему или идеју и приједлог за рјешење. Зато програм представља само основ који се стално надограђује.

* ГЛАС: Какву изборну кампању очекујете с обзиром да су мјесецима пред изборе почели оштри наступи у којима сте означени као главна мета?

РАДОЈИЧИЋ: Немамо ни јавни ни тајни концепт прљаве кампање. Нажалост, могу да примијетим код опозиције и штаба противкандидата да се увелико тиме баве, да не кажем да потпуно фокусирају кампању на личној дисквалификацији. Видимо да се труде да ми истраже цијелу породицу, неколико кољена уназад и да од свега исконструишу афере. Ако ће концепт опозиционог дјеловања бити паковање и покушај криминализације, односно да је сав СНСД, да сам ја, да су сви наши кандидати лопови и криминалци, нека знају да ће им се то вратити јер та врста приче више говори о ономе ко је форсира, а не о другом. У Бањалуци се зна ко је ко.

* ГЛАС: Драган Чавић, који ће Вам бити главни противкандидат, већ дуже вријеме Вас доводи у везу са људима који стоје иза сумњивих послова који имају везу са Градском управом. Како коментаришете те оптужбе, прије свега, у вези са земљиштем Пољопривредне школе?

РАДОЈИЧИЋ: То је један од покушаја конструкције. Нема никакве повезнице нити ју је могуће направити на било који начин са тим или било којим другим случајем. Више од десет година сам био у Народној скупштини и нисам ни на који начин укључен у одлуке градске власти. Информисан сам у оној мјери у којој је информисан предсједник Градског одбора СНСД-а, али се покушава направити конструкција да се проналази у четвртом кољену заједнички предак који је умро прије 70 година као крунски свједок у тој причи. То нека је на част другој страни која покушава направити аферу.

* ГЛАС: Опозиција Вам је већ додијелила улогу марионете тврдећи да се ниједан од градоначелника Бањалуке из СНСД-а није успио отргнути од утицаја врха странке и да ће то бити случај и са Вама ако побиједите на изборима?

РАДОЈИЧИЋ: Игор Радојчић има програм. Познато је како сам организовано и систематски радио послове, прије свега, у Народној скупштини РС. Предложила ме странка, уживам подршку предсједника и руководства странке и то ми је драго. Друга страна или противкандидат се већ 15 година свађа са Милорадом Додиком. Расправљао се с њим 2006. године и изгубио од Милана Јелића, затим и двије године касније па изгубио од Младена Босића унутар странке, а потом и 2012. па изгубио од Слободана Гаврановића. У личне ратове нећу да улазим. Суграђанима представљам свој програм и сараднике и имаће прилику да се о томе изјасне, а не о покушајима конструкција.

Подршка

* ГЛАС: Јесте ли разговарали са коалиционим партнерима у вези са подршком Вашој кандидатури и да ли рачунате на подршку још неких странака и организација?

РАДОЈИЧИЋ: СНСД, ДНС И СП су потписали глобални коалициони споразум, заједнички сам кандидат ове три странке и координисаћемо изборне кампање. У току су разговори са још неким политичким партијама да буду дио ширег круга странака за подршку кандидату за градоначелника. Нико није вишак. Сви који нуде добре идеје и сарадњу су добродошли било да су страначки или нестраначки људи и доста времена проводим са групама људи који су успјешни у својим пословима.

Побједничка листа

* ГЛАС: С обзиром на то да сте на челу Градског одбора СНСД-а, да ли сте задовољни кандидатима за одборнике и колики број мандата је постављен као изборни циљ?

РАДОЈИЧИЋ: Веома сам задовољан листом која представља добру комбинацију у којој има нових људи и старих активиста и покривена је цијела територија града. То су људи разних занимања, млади, пензионери, нажалост и незапослени. Листа има велики потенцијал и очекујем да са коалиционим партнерима ДНС-ом и СП-ом имамо стабилну скупштинску већину јер би била лоша нека микс ситуација да ја побиједим за градоначелника, а да друга страна има већину. Било би тешко да функционишемо у нашим условима што смо могли да видимо у сусједним општинама гдје због такве ситуације највише испаштају грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана