Хрватска расписала тендер за мост на Сави

nezavisne.com
Хрватска расписала тендер за мост на Сави

Сарајево, Бањалука, Загреб - Тендер за изградњу моста на Сави код Градишке расписан је данас, потврдио је "Независним" Игор Пејић, секретар Министарства транспорта и комуникација БиХ.

Пејић је рекао да је укупна вриједност тендера 221 милион куна или 29,5 милиона евра, а да рок за понуде истиче 20. новембра у подне.

Додао је да, због европских процедура, тендер осим у "Народним новинама" Хрватске до понедјељка треба објавити и у "Службеном гласилу" ЕУ за јавне набавке, док ће све послове у вези с тендером преузети "Хрватске цесте" у складу с међудржавним споразумом између БиХ и Хрватске.

Пејић је додао да ће БиХ, у складу са споразумом, у најкраћем времену расписати тендер за избор надзора за радове.

Према његовој процјени, радови би требало да почну на прољеће наредне године, а у документацији је предвиђено да изградња моста траје 30 мјесеци.

Он је објаснио да ће бити тешко да радови почну раније, с обзиром на висок водостај Саве и лед, који је правио доста проблема приликом изградње сличног моста код Свилаја. На градилишту за Свилај Пејић је рекао да се за десетак дана очекује долазак једне од највећих дизалица у Европи, носивости 600 тона, да би поставила два носача од сто метара и један од 130 метара, а слична дизалица ће, како је нагласио, бити ангажована и на мосту на Сави.

Иако је мост на Сави сличан мосту у Свилају, Пејић каже да је он нешто мањи, с обзиром на то да је Свилај пројектован с уграђивањем 5.000 тона челика, а у који је уграђено 5.300, док је за мост код Градишке предвиђена уградња 4.600 тона. 

"Радило се о уистину великим напорима нашег министарства, а ја сам био веома упоран код колега из надлежног министарства Републике Хрватске и 'Хрватских цеста' да бисмо добили ово што смо добили", рекао је Пејић.

Он је указао и на опрез кад је у питању динамика радова, истичући примјер моста у Свилају на којем је због дебелих слојева леда на минирању била ангажована и војска, а радови су почели тек у мају.

"Што се тиче временских увјета, леда и слично, то је виша сила на коју ми не можемо утјецати. Ми можемо направити све са своје стране. Ја сам особно поносан и на пројект Свилај, који се сад ради таквим интензитетом, али и поносан да смо успјели покренути и ствари код моста код Градишке, јер смо спојили РС и горњи дио БиХ на мрежу еуропских аутоцеста", рекао је Пејић.

Он нам је раније рекао да ће Хрватска изградњу своје половине моста финансирати кредитом, док је бх. страна новац обезбиједила раније. Осим тога, ЕУ ће приложити грант од 6,3 милиона евра за овај мост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана