Хрватска пали ватру ревизијом историје

Ведрана Кулага
Хрватска пали ватру ревизијом историје

Бањалука, Загреб, Београд - Одлуке хрватског правосуђа којима су кривице ослобођени загребачки надбискуп из времена НДХ Алојзије Степинац и осјечки командант из посљедњег рата Бранимир Главаш, те нецивилизован дочек антифашиста у Србу пале регион и изнова понижавају жртве.

На буђење злих духова прошлости и ревитализовање усташства у Хрватској у петак су упозорили највиши званичници РС и Србије, истичући да догађаји из сусједне државе изнова вријеђају српске жртве из посљедња два рата и газе већ угрожену српску мањину.

Предсједник РС Милорад Додик каже да се поништавање пресуде Главашу не може посматрати одвојено од одлуке суда донесене неколико дана раније у случају Степинца.

- Атмосфера квазирехабилитације злочинаца над Србима је створена у Хрватској и то је неприхватљиво. Главаш је доказани злочинац, који је починио злочине над Србима. Ако постоји част правосуђа, онда то може да иде на част тог квазиправосуђа које ослобађа злочинце - рекао је Додик.

Премијер Србије Александар Вучић је нагласио да је пресуда Главашу несхватљива, а положај Срба у Хрватској све тежи и компликованији.

- Ситуација за наш народ у Хрватској, али и западно од Дрине је све тежа и компликованија, али наш је посао да одлуке доносимо одговорно и рационално, да не показујемо ту врсту мржње, коју на другом месту осећамо. Морамо да реагујемо одговорно, озбиљно и мирно. Покушаћемо да дијалогом решавамо проблеме и ствари које, морам да признам, више не могу да разумем. Штитићемо национални понос и достојанство и до последњег тренутка чувати стабилност у региону - рекао је Вучић и додао да је много српске крви проливено у Другом свјетском рату и у ратовима деведесетих година прошлог вијека да би те чињенице ниподаштавали и унижавали српске жртве и да би било коме дозволили да то чини.

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић каже да су пресуде у Хрватској срамота за Европу, јер воде ка рехабилитацији фашистичке и усташке НДХ.

- За Немце је Хитлер симбол зла, једино у Хрватској фашистичку творевину НДХ и њеног духовника Степинца проглашавају за хероје, мученике и свеце - рекао је Дачић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин је казао да у Хрватској не може да прође ниједан дан, а да се не деси нешто ружно Србима.

- Не може да прође ниједан једини дан, а да не добијете вест која ће понизити српске жртве и која ће још једном доказати да је политика усташтва поново у замаху - изјавио је Вулин.

Предсједник Напредног клуба из Београда Чедомир Антић каже да је очигледно да хрватско друштво има озбиљне унутрашње проблеме, који, с обзиром на чињеницу да Срби чине мање од четири одсто становништва, немају никакве везе са Србијом.

- Непрекидни напади на Србе, покушаји ревизије историје и готово опседнутост Србијом говори о дубокој подели у хрватском друштву. Улазак у ЕУ и НАТО не само да није помогао у превазилажењу тог проблема, већ је само довео до његове ескалације - рекао је Антић, чија организација годинама прати положај Срба и поштовање њихових права у региону.

Протестне ноте

Министарство спољних и европских послова Хрватске упутило је нову протестну ноту Србији, у којој одбацује покушај мијешања у унутрашње ствари Хрватске и српске власти позива да не користи рјечник агресивне великосрпске политике из деведесетих година.

Нота је упућена након што је амбасадор Србије у Хрватској Мира Николић одбила да прими дипломатску ноту због њеног увредљивог садржаја.

Србија је прва упутила протестну ноту Хрватској у којој су наведене изјаве Алојзија Степинца изречене на Васкрс 1941. године у загребачкој катедрали посвећеној Богородици, гдје је проповиједао лојалност фашистичкој усташкој НДХ.

****

22. јул

Жупанијски суд у Загребу поништио у цијелости пресуду загребачком надбискупу из времена НДХ Алојзију Степинцу.

Он је 1946. године осуђен због сарадње с италијанским и њемачким окупатором и усташким режимом у НДХ, присилног покатоличења Срба и за непријатељску пропаганду послије краја рата, чији је циљ био угрожавање државног уређења тадашње Федеративне Народне Републике Југославије.

27. јул

Срб је био под опсадом полиције током обиљежевања 75. годишњице антифашистичког устанка народа Хрватске у Другом свјетском рату.

Присталице десничарске странке АХСП нападале су и вријеђале антифашисте и пјевале усташке пјесме.

28. јул

Врховни суд Хрватске прихватио жалбу бившег ратног команданта у Осијеку Бранимира Главаша и других оптужених и у потпуности укинуо првостепену пресуду којом је био осуђен на затворску казну због ратног злочина над Србима у случајевима "Гаража" и "Селотејп".

Главаш је укинутом пресудом био проглашен кривим за убиство најмање десет српских цивила на обали Драве током 1991. и 1992. године и за затварање петоро и убиство двојице српских цивила у сједишту Секретаријата за народну одбрану.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана