Хашко тужилаштво тражи 220 година затвора за Прлића и остале

Срна
Хашко тужилаштво тражи 220 година затвора за Прлића и остале

Хаг - Тужилаштво Хашког трибунала затражило је данас од Жалбеног вијећа тог суда да шесторици бивших високих функционера самозване хрватске републике Херцег-Босна и Хрватског вијећа одбране (ХВО) изрекне двоструко веће казне и правоснажно их осуди на 220 година затвора.

Првостепеном пресудом из 2013. године Хашки трибунал је осудио Јадранка Прлића, Бруна Стојића, Слободана Праљка, Миливоја Петковића, Валентина Цхорића и Берислава Пушића на укупно 111 година затвора за злочине против човјечности, кршење закона и обичаја ратовања и Женевских конвенција у периоду од 1992. до 1994. године у БИХ.

Тужилаштво је на данашњој завршној седници Жалбеног вијећа рекло да висина казни које је првостепено вијеће изрекло оптуженима не одговара тежини њихових злоцина и представља злоупотребу дискреционог права расправног вијећа.

Како су навели тужиоци, злочини над Бошњацима су по обиму били масовни, више десетина хиљада људи премјештено је из својих домова и протјерано, више хиљада заточено је и држано у тешким условима, слани су на присилни рад при чему су неки изгубили живот.

"Било је силовања, разаране су џамије и куће, пљачкана бошњачка имовина" рекла је тужилац Барбара Гој.

Од краја августа 1993. више од 55 хиљада људи у Мостару било је "као у клопки под сталним нападима и гранатирањима", додала је Гој.

Суђење у овом случају почело је 26. априла 2006. године, а првостепена пресуда им је изречена 29. маја 2013. године.

Том првостепеном пресудом Прлић је осуђен на 25 година затвора, Стојић, Праљак и Петковић на по 20 година, Ћорић на 16, док је Пушићу изречена казна од 10 година затвора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана