Хан: Остајемо привржени проширењу

Агенције
Хан: Остајемо привржени проширењу

Брисел - Политика проширења неће бити запостављена у мандату наредне Европске комсије, изјавио је Јоханес Хан, кандидат за комесара за сусједство и проширење на саслушању у Европском парламенту које је у току.

Он је на почетку свог обраћања говорио о проширењу и напоменуо да изјава предсједника будуће комисије Жана Клода Јункера да у наредних пет година неће бити пријема нових чланица не значи да проширењу неће бити посвећена дужна пажња.

"Управо супротно, мој задатак ће бити да помогнемо свима како би сви критеријуми били испуњени", рекао је он уз напомену да ће фокус бити на квалитету преговора кандидата, а не на брзини пријема у чланство.

Објаснио је да Јункерову изјаву треба схватити као став да ниједна земља реално неће бити спремна у наредних пет година да постане чланица.

Додао је да ће кључни критеријуми и даље бити владавина права и темељна људска права, економија и функционална демократија, уз административну спремност земаља да постану чланице.

Он је одбацио сва нагађања о томе да наредна комисија неће наставити преговоре са земљама кандидатима за чланство, рекавши да ће први задатак након ступања на дужност бити посјета свим земљама које теже чланству. Њиховим владама ће се објаснити да ће им ЕУ и даље снажно наставити помагати кроз инструменте предприступне помоћи.

Србија и санкције Русији

Тања Фајон, посланик из Словеније, питала је Хана како ће реаговати на позицију Србије која није увела санкције Русији, чиме се формално није прикључила европској политици везано за ситуацију у Украјини.

Хан је одговорио да ЕУ мора наставити дијалог са Србијом о том питању.

"На томе ћемо морати наставити радити, а за резултате ће требати вријеме. Нећемо преко ноћи постићи одговарајући резултат. Чињеница је да ће то питање бити отворено током преговора Србије о приступању ЕУ", истакао је Хан.

Фајон је интересовало да ли ће Хан у БиХ преговарати са тамошњим политичким лидерима, а будући комесар је одговорио да има посебан интерес према БиХ и да ће тој земљи бити посвећена посебна пажња.

"Посљедњих година напредак у тој земљи је практично био нула и то је непожељна ситуација. Надамо се да ће приступ Хрватске ЕУ, напредак Србије и промовисање идеје регионалне сарадње дати подстицај свим земљама у том региону, што ће потом довести до побољшања политичке ситуације у БиХ", рекао је он.

Посјета БиХ

Одговарајући на питање посланика ХДЗ-а Андреја Пленковића о БиХ након избора и положају Хрвата као најосјетљивијег конститутивног народа, Хан је рекао да ће БиХ посјетити одмах након избора како би се срео са кључним политичким факторима након 12. октобра.

"Ствари у БиХ морали бисмо промијенити из дејтонске логике у бирселску логику да бисмо изашли из садашњег недефинисаног стања. Неприхватљиво да у БиХ имамо ситауцију каква је сад", рекао је Хан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана