Грађани Велике Кладуше у страху: Препуштени смо сами себи

ATV
Грађани Велике Кладуше у страху: Препуштени смо сами себи

Велика Кладуша - Са ванредне сједнице Скупштине општине Велика Кладуша стиже порука да је ситуација у граду, због миграната - ванредна! Након јучерашњег покушаја око 250 избјеглица да нелегално пређу у Хрватску, и драме која се одвијала два километра од центра града, локални одборници су хитно засједали.

Никога није брига за нас и проблеме  које имамо откако су избјеглице нагрнуле, каже Елвира Абдић, одборник у Скупштини општине Велика Кладуша. Упире прстом према надлежнима у Сарајеву. 

“Ово је да се забрину сви грађани у Босни и Херцеговини. Ми смо данас осјетили, а неки ће на другим примјерима да, уствари, држава не функционише. Оног момента кад Министарство безбједности не може својим грађанима да обезбједи сигурност имовине и живота, онда ту нема државе. Ми се налазимо, фактички, у рату јер ни наше границе нису безбједне. Они немају чак ни опрему да прате границу БиХ,” каже Абдићева.

Све је то Абдићева данас рекла у лице замјенику министра безбједности који је дошао у Кладушу да види каква је ситуација. Није рекао ништа што би умирило становнике тог пограничног градића. Поновио је, досад небројено пута изговорену фразу, да је рјешење комплексно и да се мора тражити на регионалном нивоу. У БиХ је, досад, ушло око седам хиљада нелегалних миграната због којих би ситуација тек могла да ескалира. +

“Особе које улазе у БиХ у великој већини су особе без идентитета, не знамо нихов идентитет и то су особе без докумената. Исказују намјеру за азил, један дио њих, око 600, поднијело је захтјев за азил који никоме није одобрен, јер с њима не постоји, или је јако лоша, комуникација,” каже Мијо Крешић, замјеник министра безбједности БиХ.

На питање како су дошли у БиХ и како мисле да пређу границу, јер немају документа, већина миграната, који су се смјестили у парку у центру Кладуше, одговарају да не разумију питање, иако на, солидном енглеском, настављају причу питајући се зашто им се не дозвољава одлазак. 

“Само желим да одем из БиХ. Кренуо сам из Алжира у Њемачку,” каже један од миграната.  

“Мислим да Њемачка плаћа хрватској полицији велики новац да заустави миграције. Рођак и ја смо покушали прећи границу три пута, али нас полиција увијек ухвати,” додаје други на солидном енглеском језику.
 
Засад, чини се, мигранти неће скоро из Кладуше. Влада Федерације потврдила је Министарству безбједности да је сагласна са одлуком да се смјесте у хале бившег Агрокомерца, надомак града. Мјештани од тога и страхују. 

“Мислим да смо препуштени сами себи. Ми дословно навече не излазимо из кућа. Гдје год дођете стоје групе миграната које траже помоћ и новац. Мислим да је јако тешка и узнемирујућа ситуација, каже мјештанка Рефика Пурић. 

Све више миграната је у центру Кладуше. Не желе да иду у камп Трнови на периферији јер су тамо, како кажу, лоши услови. У граду спавају на клупама. Повремено их, по неколико десетина, полиција спроведе до кампа али они се враћају у центар. Данас није било покушаја групног преласка границе са Хрватском, па се саобраћај на прелазу одвијао без проблема.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана