Говедарица предсједник, СДС иде у реорганизацију

Ведрана Кулага
Говедарица предсједник, СДС иде у реорганизацију

Бањалука - Вукота Говедарица изабран је јуче за предсједника СДС-а, а у првом обраћању послије ванредне Изборне скупштине поручио је да се странка окреће консолидовању својих редова и новим политикама.

Говедарица је наслиједио Младена Босића, који је послије готово деценије на челу странке, почетком мјесеца саопштио одлуку да се повлачи преузимајући одговорност за дебакл странке и Савеза за промјене на локалним изборима. Главни одбор највеће опозиционе странке у Српској предложио је Говедарицу за предсједника странке на иницијативу Предсједништва СДС-а.

Његову кандидатуру на Изборној скупштини СДС-а подржало је 349 делегата, док на пет листића није добио подршку или су били неважећи.

Изборној скупштини су присуствовали сви потпредсједници странке осим Огњена Тадића и Миће Мићића. Тадић је недуго послије Босића поднио оставку на све страначке функције, а потом у писму Главном одбору указао на низ негативних ствари у СДС-у. Мићић је био оправдано одсутан, јер је на службеном путу у Њемачкој.

Говедарица, који је до јуче био потпредсједник странке, није хтио да коментарише Тадићев изостанак. Он је у првом обраћању рекао да СДС чека организациона модернизација и да ће преузимање одговорности, унутарстраначка дисциплина и креирање нове политике СДС-а бити у врху приоритета.

- Наши циљеви биће окренути унутарстраначкој консолидацији и успостављању високог страначког јединства, а најпотребнија нам је правовремена и добра организација која ће нас увести у парламентарне изборе, када ћемо морати да срушимо овај режим и ненародну власт у Српској. СДС није издајничка странка и о издаји не би требало да нам говори Милорад Додик - рекао је Говедарица.

Он је изразио увјерење да долазе бољи дани за СДС и у изборну побједу 2018. године истичући да ће им на том путу бити потребна међугенерацијска сарадња старих политичких вукова и младог кадра.

- У Српској је неопходно направити јак опозициони блок који ће предводити СДС. Народу треба реална политика без манипулација. Ми ћемо са новим руководством креирати наше политике. СДС не мисли да се бави популистичком политиком, извукли смо поуке из ових избора и схватили поруку народа. Немамо пуно времена и морамо радити за добробит СДС-а и РС - рекао је Говедарица и најавио и анализу изборних резултата.

Босић, који је на челу СДС-а био од 2006. године, јуче је и званично поднио неопозиву оставку, а делегатима Изборне скупштине је поручио да остаје вјерни члан странке и да је у потпуности окренут заједничком циљу - борби за бољу РС. Образлажући десетогодишње вођење странке, рекао је да су сви уложили огроман труд, почевши од чланова мјесних одбора до врха странке, у борби за идеје и политику за које су били убијеђени да су добри за РС.

- Ова ванредна Изборна скупштина представља, као и свака промјена, на неки начин нови почетак СДС-а. Нови почетак на већ раније зацртаном путу са којег немамо право да одступимо - казао је Босић.

Он је поновио да резултати избора нису били у складу са очекивањима, а поновио је и кривце за то.

- Резултат је био незадовољавајући, али не због лошег рада чланова на терену или рада појединих начелника, него због политичке манипулације и дизања националних тензија. Ту игру су одиграли Бакир Изетбеговић и Милорад Додик, уз помоћ Уставног суда БиХ, Тужилаштва БиХ и одлука које су довеле до тога да главна тема кампање не буду питања локалних заједница и проблеми грађана у њима - рекао је Босић истичући да се не ради ни о каквом пучу у странци, као што је устврдио Тадић, него о његовој самосталној одлуци да преузме одговорност.

Босић је саопштио делегатима Изборне скупштине да је Главни одбор прихватио план консолидације странке који треба извести у два корака. Прва фаза је детаљна анализа резултата избора по свим општинама и приједлог санације критичних одбора, а друга унутарстраначки избори који би били одржани од 1. фебруара до 1. маја идуће године.

Говедарица је шести предсједник СДС-а, а прије њега на тој позицији су били Радован Караџић, Алекса Буха, Драган Калинић, Драган Чавић и Младен Босић.

Биографија

Вукота Говедарица је рођен 1976. године у Гацку. Завршио је Факултет спорта и физичког васпитања у Новом Саду, а члан је СДС-а од 1999. године.

У политичкој каријери је прошао пут од предсједника Омладине СДС-а до потпредсједника странке. Од 2006. године је посланик у Народној скупштини РС. Говедарица је јуче казао да ће ускоро бити познато да ли ће и даље бити шеф посланичког клуба СДС-а у парламенту РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана