Готовина пријављен за злочине у Ливну

Горан Маунага
Готовина пријављен за злочине у Ливну

Требиње - Полицијска управа Требиње доставила је Тужилаштву БиХ извјештај против ратног команданта Хрватског вијећа одбране (ХВО) генерала Анте Готовине због ратних злочина над Србима у Ливну.

Готовина је пријављен због постојања основа сумње да је починио кривична дјела ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против човјечности.

Портпарол Полицијске управе у Требињу Јована Цвијетић, наводећи иницијале осумњиченог, каже да је он у својству команданта ХВО-а кршио међународно хуманитарно право.

- То се првенствено односи на кршење одредби Женевске конвенције за вријеме рата у БиХ, односно током 1992. године на подручју општине Ливно. Прикупљен је обиман материјал о томе - каже Цвијетићева.

Готовина је био начелник Ливањске бригаде од маја до септембра 1992. године кад су почињени злочини над цивилима српске и бошњачке националности. Српски цивили у Ливну посебно су мучени у јулу и августу 1992. године.

Једна од првих одлука Готовине у мају 1992. године била је да за команданта чете Војне полиције ХВО у Ливну постави Зденка Андабака. Против Андабака, његовог замјеника Муамира Јашаревића и припадника криминалистичке службе Војне полиције ХВО-а Сеада Велагића у току је судски процес у Суду БиХ. Тужилаштво их терети за затварање, мучење и убиства српских цивила који су 1992. године били заточени у Основној школи "Иван Горан Ковачић". У оптужници је наведено да је ХВО у прољеће и љето 1992. године водио широки и систематски напад против српских становника на ширем подручју Ливна.

Члан Општинске организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Требиње Срећко Баричанин каже да треба похвалити рад полиције која је прикупила доказе и поднијела извјештај против Готовине.

- Није тајна шта је рађено на подручју Ливна под командом Готовине. Ту је 1992. године убијено 16, а затворено и мучено око 300 српских цивила. Нема сумње у командну одговорност Готовине за те злочине - каже Баричанин.

Предсједник Републичке организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић каже да Готовина не може и не смије да прође некажњен, иако је ослобођен кривице у Хашком трибуналу.

- Он је директно или индиректно одговоран по командној одговорности и због учешћа у организовању бомбардовања Требиња и залеђа тог града. На његово ослобађање у Хашком трибуналу не треба гледати као на готову ствар. Ради се о новом предмету и новим доказима - каже Митровић.

Иако су лани постојале назнаке да ће Тужилаштво БиХ покренути истрагу против Готовине због злочина почињених на подручју Ливна, у Тужилаштву су рекли да немају отворену истрагу против њега и да он нема ни статус осумњиченог. У Тужилаштву БиХ јуче нисмо успјели добити изјаву у вези са новом пријавом против Готовине.

Хашки трибунал

Анте Готовина је крајем 2012. године ослобођен у Хашком трибуналу оптужби за злочине у акцији Хрватске војске "Олуја". Жалбено вијеће је укинуло првостепену пресуду којом је био осуђен на 24 године затвора.

У тој акцији погинуло је и нестало готово 2.000 Срба, а протјерано најмање 250.000 становника тадашње Републике Српске Крајине.

Кривична дјела за која је осумњичен Готовина

- ратни злочин против цивилног становништва

- ратни злочин против човјечности

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана