Функционери на љето у новој згради

Ведрана Кулага
Функционери на љето у новој згради

Бањалука - Функционери РС у институцијама БиХ већ могу почети да се спремају за усељење у нови објекат Владе РС у Источном Сарајеву, а кључеве би могли да задуже већ почетком љета.

Зграда у Источном Сарајеву од 9.077 квадратних метара купљена је лани и коштала 26,6 милиона КМ како би представници Српске имали повољније услове за рад и бољу безбједност. Одлуком о условима, процедури и начину коришћења објекта за смјештај представника РС у институцијама БиХ, коју је недавно усвојила Влада РС, предвиђено је ко и под којим условима може да користи просторије у новом владином објекту. Право на коришћење за вријеме трајања мандата имају члан Предсједништва БиХ, чланови Савјета министара БиХ, сви посланици и делегати у Парламенту БиХ, те службени пратиоци функционера попут шефова кабинета, савјетника, обезбјеђења и возача. Просторије ће током мандата моћи да користе и предсједник, премијер, предсједник Народне скупштине чланови Владе РС и њихови службени пратиоци. Листа станара може да буде проширена уз одобрење надређених и потписану посебну одлуку.

Будући станари имају право на смјештај у апартманима, коришћење кабинета, канцеларија, конференцијске дворане, салона, сала за састанке, лоби бара, ресторана и паркинг простора.

- Институције које се финансирају из буџета РС плаћаће само телефонске рачуне, док друге кориснике очекују нешто већи трошкови. Они који се не финансирају из буџета РС, а имају право на коришћење објекта, плаћају смјештај на дневном или мјесечном нивоу о чему закључују уговор са Службом за заједничке послове Владе РС. Тако ће за собу морати да плате 300 КМ мјесечно или 20 по дану, док ће за мјесечно коришћење апартмана морати да издвоје 475, а дневно 30 марака. Коришћење лукс апартмана и кабинета кошта 1.200 марака мјесечно, а новац зарађен по том основу ићи ће на рачун трезора Српске.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић каже да посланици из РС раде у Сарајеву у веома лошим условима и да су принуђени да састанке заказују по кафанама.

- Сасвим сигурно је да бисмо, ако бисмо сви били на једном мјесту, могли боље да радимо и да на тај начин јачамо јединство, јер је глас РС кључан у Сарајеву - нагласила је Мајкићева.

Замјеник министра одбране БиХ и потпредсједник СДС-а Борис Јеринић сматра да је објекат прескуп и да има пуно пречих ствари које треба да буду урађене за грађане.

Обезбјеђење

За спољно обезбјеђење објекта и паркинга биће задужени припадници МУП-а РС, док ће угоститељске услуге пружати Угоститељски сервис за потребе републичких органа управе РС.

Корисници

* члан Предсједништва БиХ

* предсједавајући, замјеник предсједавајућег, министри и замјеници министара у Савјету министара БиХ

* предсједавајући, замјеник предсједавајућег и делегати у Дому народа Парламента БиХ

* предсједавајући, замјеник предсједавајућег и посланици у Представничком дому Парламента БиХ

* предсједник РС

* предсједник Народне скупштине РС

* предсједник и чланови Владе РС

* пратеће службено особље

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана